EPIDEMIJA KOD ALEKSINCA: Dijareja ubila jednu osobu, 14 zaraženo
Foto: Wikipedia

Opasnost u domu u Kulini

EPIDEMIJA KOD ALEKSINCA: Dijareja ubila jednu osobu, 14 zaraženo

Srbija -
Ne mogu da tvrdim šta su uzroci dok nadležne službe ne urade svoj posao. Uključene su i veterinarska i sanitarna inspekcija, ističe Vojkan Stanojević, direktor ustanove za smeštaj odraslih lica kod Aleksinca

ALEKSINAC - Epidemija koja se manifestuje bolovima u stomaku i dijarejom izbila je u sredu u Domu za smeštaj odraslih lica u Kulini kod Aleksinca.Obolelo je četrnaest osoba, a nekoliko sati pre proglašenja epidemije jedan štićenik doma je preminuo. Zasad se ne zna da li je njegova smrt posledica zaraze ili nekog drugog uzroka.Uzeti briseviDirektor ove ustanove Vojkan Stanojević potvrdio je da je došlo do epidemije i saopštio da su u otkrivanje uzroka uključeni svi nadležni organi.

- Jedan naš štićenik, tridesetih godina, preminuo je u sredu u 7.20. Epidemija je počela istog dana oko 14 sati. U ovom trenutku ne mogu da tvrdim šta su uzroci dok nadležne službe ne urade svoj posao. Uključene su i veterinarska i sanitarna inspekcija, uzeti su brisevi od naših zaposlenih, pa očekujemo da uzrok epidemije uskoro bude poznat.

Juče smo imali poslednji slučaj obolevanja, poslali smo štićenika na Infektivnu kliniku, ali je on ubrzo vraćen u ustanovu jer je ustanovljeno da nema potrebe za hospitalizacijom. Ostali oboleli lečeni su u ustanovi jer imamo pet lekara i četrdeset medicinskih sestara koji su obučeni za negu pacijenata - objašnjava Stanojević.On naglašava da ne veruje da je hrana izazvala zarazu.- Hrana se priprema u centralnoj kuhinji, a epidemija je pogodila samo štićenike koji borave na drugom spratu paviljona Pink, dok na prvom spratu istog objekta i u drugim delovima doma nema nijednog obolelog. Higijena u domu je na visokom nivou, na čemu bi nam pozavidele i bolnice.

Nedavno smo kupili i aparat za pranje podova kako bismo je podigli na još viši nivo, s obzirom na to da je većina naših štićenika nepokretna, što zahteva stalno čišćenje njihovih soba - rekao je Stanojević.Od početka ove godine preminula su tri štićenika doma, uključujući i onog koji je umro nekoliko sati pre početka epidemije.- Ako se uzme u obzir o kakvim je osobama reč, imamo relativno nisku stopu smrtnosti. Zbog ispoljene patologije njihov životni vek je relativno kratak, tako da godišnje umre od osam do devet naših štićenika - kaže direktor doma u Kulini.Smešteno 315 ljudi Dom za smeštaj odraslih lica u Kulini trenutno zbrinjava 315 štićenika, od kojih je pedeset odsto nepokretno.

Ministarstvo zdravljaPOJAČAN INSPEKCIJSKI NADZORMinistarstvo zdravlja potvrdilo je da im je prijavljen slučaj povećanog broja osoba sa simptomima koji dijagnostički liče na enterokolitis. Konačna potvrda sumnje očekuje se posle laboratorijske analize materijala uzetog od zaposlenih i štićenika ustanove. Ističu da je naložen pojačan sanitetsko-higijenski nadzor u ustanovi. Komentarišući smrtni slučaj u vreme zaraze, ministarstvo navodi da se on ne može dovesti u vezi sa enterokolitisom je je u pitanju osoba koja je više puta hirurški lečena, a uzrok smrti utvrdiće obdukcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track