PROŠLA OPASNOST OD POPLAVA: Prestanak vanredne situacije u Novom Pazaru
Foto: Senko Župljanin

Oštećeni u poplavama dobiće odštetu i beneficije

PROŠLA OPASNOST OD POPLAVA: Prestanak vanredne situacije u Novom Pazaru

Srbija -
Odluka je doneta na osnovu izveštaja sa terena i ocene da se situacija u poplavljenim naseljima stabilizovala, da su se reke povukle u svoja korita te da se na sanaciji štete intenzivno radi

NOVI PAZAR - Gradski Štab za vanredne situacije Novog Pazara na poslednjem zasedanju doneo je odluku o prestanku vanredne situacije u ovom gradu koja je proglašena 7. marta zbog poplava.

Odluka je, obrazlažu nadležni, doneta na osnovu izveštaja sa terena i ocene da se situacija u poplavljenim naseljima stabilizovala, da su se reke povukle u svoja korita te da se na sanaciji štete intenzivno radi.

Meštani koji su pretrpeli štetu pored primarne pomoći, nadoknade od Vlade i Gradske uprave za štetu na objektima i poljoprivrednim gazdinstvima, dobiće i beneficije prilikom plaćanja računa za komunikalije, odlučeno je na sednici.

- JKP „Vodovod i Kanalizacija“ poplavljenim domaćinstvima umanjiće račune za mart za 50 odsto.

Određene povlastice daće i Telekom, saopšteno je nakon sednice Štaba za vanredne situacije. Građani koji su pretrpeli štetu i dalje je prijavljuju Štabu i Odeljenju za vanredne situacije GradsKe uprave.

Broj prijava štete na objektima, poljoprivrednom zemljištu i putnoj infrastrukturi porastao je na skoro 700. Više desetina građana i dalje je smešteno u novopazarskim hotelima, koji su ponudili pomoć. Nekoliko kuća biće srušeno i iznova sagrađeno.

- Građani od ponedeljka, nakon posete komisije za procenu štete mogu preuzeti zahteve i formulare o prijavi štete. To je završni proces i realizovaće se u narednih petnaest dana, rečeno je posle sednice Štaba za vanredne situacije.

Kako je ranije saopšteno posledice i razmere štete nastale tokom izlivanja reka Raške, Jošanice, Trnavice i bujičnih potoka daleko su veće i teže nego što su to bile prve procene.

Štete na objektima, stvarima u domaćinstvima, poljoprivredi i putnoj infrastrukturi mogle su se videti tek kada se voda povukla, a na osonovu viđenog, stanje je daleko lošije nego što se pretpostavljalo.

Za sada nema podataka o tome kolika je tačna materijalna šteta, jer komisija koja danonoćno radi na terenu još nije obišla sva mesta u kojima su građani prijavili štetu.

- Na osnovu izveštaja kojima raspolaže Štab za vanredne situacije, a koje podnosi komisija za procenu štete koja je stalno na terenu, šteta je daleko veća od očekivane. Najbitnije je da nemamo ljudskih žrtava. Tokom polavnog talasa vodena stihija nanela je štetu na 150 kuća.

Preko 350 ljudi ozbiljno je ugroženo u tim domovima. Potpuno je poplavljeno preko 110 hektara poljoprivrednog zemljišta. Dve trećine od ukupne štete odnosi se na putnu infrastrukturu.

Klizišta nakon poplava ugrožavaju domove i sportske terene, rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

Najteže su pogođena i najveću štetu pretrpela naselja Jaklja, Šutenovac, Trnava, Ćerimidžinica, Postenje i Mur.

Aleksandar Nićiforović

Foto: Senko Župljanin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track