(VIDEO, FOTO) AMBASADOR SAD U PIROTU: Skat tkao pirotski ćilim!
Foto: Youtube Printscreen

Diplomata seo za razboj

(VIDEO, FOTO) AMBASADOR SAD U PIROTU: Skat tkao pirotski ćilim!

Srbija -

PIROT - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot danas je prilikom posete Pirotu izrazio nadu da će američki investitori doći u taj grad kako bi ekonomska situacija u njemu bila što bolja.

"Prošetao sam gradom. Video sam da je Pirot živ grad, da ima industriju i nadamo se da će ekonomska situacija biti još bolja. Ponosni smo što je naš USAID pre nekoliko godina pomogao otvaranje Zadruge u kojoj se proizvodi ćilim", kazao je Skot novinarima i dodao da je to njegova prva poseta tom gradu.

opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da mu je drago što je Skot "u svojim prvim zvaničnim posetama u Srbiji izabrao Pirot"."Tradicionalno imamo dobru saradnju sa Ambasadom SAD u Srbiji. Razgovarali smo o socijalnoj i ekonomskoj situaciji i nadam se da će američki investitori obratiti pažnju na ovaj deo Srbije", rekao je Vasić.Skot je danas u okviru posete Pirotu razgovarao sa Vasićem, koji ga je upoznao sa potencijalima grada, nakon čega je posetio Zanatsku zadrugu za proizvodnju ćilima i suvenira "Damsko Srce".

Upoznao se sa radom Zadruge u kojoj radi desetak žena, ali i tradicionalnom metodom izrade najpoznatijeg pirotskog proizvoda. Skot je zajedno sa radnicama probao da tka ćilim, po kome je Pirot poznat i van granica zemlje i koji je jedan od brendova tog grada.

Zanatska zadruga za izradu pirotskog ćilima i suvenira "Damsko srce" je 2009. godine otvorena uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, opštine Pirot i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track