NEĆE PACIJENTE DA NOSE NA DUŠI: Negotinski hirurzi ne operišu kad grmi i kad je nevreme
Foto: Shutterstock

Zbog pokvarenog agregata strahuju od nestanka struje

NEĆE PACIJENTE DA NOSE NA DUŠI: Negotinski hirurzi ne operišu kad grmi i kad je nevreme

Srbija -

NEGOTIN - Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, hirurzi Zdravstvenog centra "Negotin" odbili su juče da operišu pacijente jer se očekivao nestanak struje, a jedini agregat u celoj ustanovi pokvaren je već sedam dana.

Hirurzi zbog pokvarenog agregata ne smeju da operišu kad je loše vremeOni neće, kako kažu, "da budu krivi ako im neko umre na stolu zbog prestanka rada svih aparata u sali".

Inače, ovo stanje traje od šestog maja, jer se pokvario jedini agregat u bolnici koji se automatski uključuje kada nestane struje. Lekarima je stigao i zvanični dopis od direktorke Biljane Paraskijević da ne započinju operacije uveče i tokom vremenskih nepogoda jer postoji mogućnost nestanka struje, čime bi se ugrozio život pacijenta na stolu.

"Neću da operišem. Najavljene su nepogode, grmljavina, grad i sigurno neće biti struje. Čak i da nisu, i tokom lepog vremena može da padne elektrosistem i ostanemo u mraku. Moje operacije mogu da traju i po nekoliko sati. Neću ništa da rizikujem, tako da svoje pacijente sada šaljem u Bor i Zaječar", objašnjava za hirurg ZC "Negotin" koji je želeo da ostane anoniman i dodaje da njegove kolege anesteziolozi neće da rade "da ne bi ubili pacijenta".

"I ortopedija već pet dana nikoga nije operisala. Kad se uvede pacijent u anesteziju, pa dok sve ne bude gotovo, prođe i po par sati. Ono što je opasnije u celoj priči je rad akušera. Šta ako započnu hitan carski rez? Da se mole nebesima da ne nestane struje? Tu mogu da stradaju čak dva života - majčin i bebin. Niko ne želi da ih nosi na duši. Ako su nam poslali dopis u kome nas obaveštavaju da ne operišemo uveče, noću i tokom grmljavine, da li to znači da svi preuzimamo odgovornost za živote pacijenata koji su u salama, jer struja ne nestaje samo tokom grmljavine i noću", pita taj hirurg i dodaje da je zdravstveni sistem dospeo na samo dno.

"Ako moramo prvo da zovemo meteorologe, pa da planiramo operacije, onda je bolje da ne radimo ništa", dodaje on.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track