UZBUNA U NIŠU: Ne vraćajte u školu nastavnika siledžiju
Foto: M.M.

Protest prosvetnih radnika i roditelja

UZBUNA U NIŠU: Ne vraćajte u školu nastavnika siledžiju

Srbija -

Odluka inspekcije rada da matematičara Ljubišu Dinića, koji je pretio ubistvom, vrati na posao izazvala žestok revolt u OŠ „Ćele-kula“

Nastavnici niške OŠ „Ćele-kula“ upozorili su da će napustiti ovu obrazovnu ustanovu, a roditelji da će ispisati decu onog trenutka kad nastavnik matematike Ljubiša Dinić ponovo uđe u nju.Ova žestoka reakcija usledila je nakon što je inspekcija rada naložila da Dinić, koji je dobio otkaz zbog maltretiranja učenika i koji je potom poveo radni spor pred sudom, bude vraćen na posao dok se sudski postupak ne okonča.Dugogodišnji izgrediSekretar škole Aleksandra Atanasković objašnjava da je incident sa direktorkom samo vrhunac dugogodišnjih Dinićevih izgreda.

- Roditelji učenika su nam se žalili da decu vređa i koristi, najblaže rečeno, neprimerene izraze u komunikaciji s njima. Zbog toga ga je škola još pre sedam godina prijavila policiji, ali ništa nije učinjeno da bude sprečen. Pre dve godine Prekršajni sud ga je novčano kaznio jer je pretio da će ako ostane bez posla, sve pobiti, uključujući i članove školskog odbora. Ni to mu nije bilo dosta. Pre nekoliko meseci je direktorki Zorici Jovanović pretio, pa smo zbog zabrane psihičkog nasilja, koja je predviđena zakonom, protiv njega poveli disciplinski postupak koji je rezultirao otkazom. Odluku disciplinske komisije potvrdio je i školski odbor kao drugostepeni organ. Osim otkaza, njemu treba da bude oduzeta i licenca - objašnjava Atanaskovićeva.Dinić je poveo radni spor protiv škole, u međuvremenu je prosvetna inspekcija sprovela vanredni inspekcijski nadzor i utvrdila da je procedura o davanju otkaza sprovedena po zakonu.ŽalbaMaja Jocić, koja zamenjuje direktora, kaže da je škola zbog Dinića ostali bez đaka:- Na upisu nas roditelji prvo pitaju da li Dinić predaje. Imali smo 1.200 učenika. Ostala su ih 333 i sve ih je manje. Zbog njega nam deca prelaze u druge škole.Da li će se Dinić vratiti u školu, odlučiće Inspektorat za rad u Beogradu.M. M.

Ljubiša DinićOTPUŠTEN SAM NEZAKONITONastavnik Dinić negira navode svojih kolega.- Disciplinski postupak je trajao 13 meseci, čime je prekršen zakon. Osim toga, kada sam otpušten, bio sam na funkciji predsednika Nadzornog odbora Sindikata prosvetnih radnika Niša, a zakon zabranjuje da sindikalni funkcioner dobije otkaz - rekao je Dinić.Komentarišući tvrdnje da maltretira učenike, Dinić kaže da je on samo strog nastavnik koji ne poklanja ocene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track