Antifašistički protest zbog presude Petakovu

Antifašistički protest zbog presude Petakovu

Srbija -
Član Antifašističke akcije Novog Sada Zoran Petakov kažnjen je sa 100 dana zatvora jer je uvredio bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja
1 / 4

NOVI SAD - Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada protestovali su ispred zgrade suda zbog presude kojom je član te organizacije Zoran Petakov kažnjen sa 100 dana zatvora jer je uvredio bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja.Nepoznati muškarac sa kapuljačom na glavi je bacio veliki kamen na aktiviste Antifašističke akcije i zatim pobegao, a policajci koji su obezbeđivali skup nisu uspeli da ga uhvate.Oko 150 aktivista Antifašističke akcije potom je na stepenicama suda razvilo veliki transparent "Stop inkviziciji! Antifašizam nije kriminal." Nosili su zastave svoje organizacije i natpise "Petakovu - 100 dana zatvora, Pahomiju - sloboda. Pravda?".Skupu su prisustvovali i predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov i predstavnici nevladinih organizacija koji su podržali zahteve antifašista.Aktivisti su na kraju protesta uzviknuli: "Smrt fašizmu, sloboda Petakovu!".Oni su ponovili da presuda Petakovu pokazuje da pravosuđe u Srbiji nije nezavisno i rekli da je presuda "poruka kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrđuje spregu države i crkve".Ocenili su da aktivnosti ekstremističkih grupa desnice i pokreta koji su "u milosti SPC", prolaze nekažnjeno, uprkos drastičnom kršenju Ustava i povređivanju ljudskih prava.

Tokom protesta jedna devojka je lakše povređena kada ju je Filip T. (21) pogodio betonskom kockom u ruku. Napadač je uhapšen, a protiv njega je podneta prekršajna prijava za narušavanja javnog reda i mira.Petakov je dobio rešenje o upućivanju u zatvor jer nije platio 100.000 dinara kazne na koju je osuđen zbog uvrede Irineja.

Petakov je osuđen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja nazvao najodgovornijim za širenje ekstremističkih ideja desnice unutar crkve i nazvao ih "četiri jahača apokalipse".

On je tvrdio da ti episkopi aktivno podržavaju određene ekstremističke grupacije u Srbiji. Sud je tu njegovu tvrdnju okvalifikovao kao uvredu i za tužioca i za sve pravoslavne hrišćane. I sudija Miroslav Bošnjak tada je rekao da se, kao pravoslavni vernik, oseća uvređenim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja