Odličan provod u Noći muzeja

Odličan provod u Noći muzeja

Srbija -
Noć muzeja je u isto vreme održana u 40 zemalja Evrope, 65 mesta u Srbiji, 67 lokacija u Beogradu i 50 u Novom Sadu

BEOGRAD - U samo jednoj noći u godini muzeji, galerije i ulice u 65 mesta u Srbiji ostale su budne sve do dva sata ujutru, a 19. maj ostaće zapamćen kao datum kada su se svi odlično proveli u muzejima, saopštila je Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja.

Svi oni koji su bili deo devete Noći muzeja u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Gornjem Milanovcu, Vršcu, Irigu ili Kikindi videli su premijerne postavke, izložbe, programe i osetili sjajnu atmosferu kojoj je doprinelo i lepo vreme.

Noć muzeja je u isto vreme održana u 40 zemalja Evrope, 65 mesta u Srbiji, 67 lokacija u Beogradu i 50 u Novom Sadu.

Za osam sati trajanja, Beograd je zabeležio 220.000 poseta, a najveće interesovanje izazvala je noćna šetnja u Belom Dvoru, povratak u tridesete u Narodnoj biblioteci Srbije, azijski ratnici i borbe kendo majstora u Vojnom muzeju i premijerno prikazana soba iz hotela "Njujorker" u Muzeju Nikole Tesle. Tajnu lokaciju, Kuću Alekse Krsmanovića, u kojoj je proglašena kraljevina SHS, obišlo je 500 najvernijih fanova Noci muzeja.

Posetioce Novog Sada najviše je zaineteresovala postavka tridesetak slika koje su nekada bile izložene u domu Josipa Broza Tita, ali i "Zlatni album" u Muzeju Vojvodine. Novi Sad je u devetoj Noći muzeja zabeležio 100.000 ulazaka u muzeje.

U Kragujevcu najveću pažnju izazvala je izložba medicinskih učila, foto-dokumenti o vladavini kneza Pavla Karađorđevića, ali i izložba slika iz kolekcije Prve kragujevačke gimnazije. U devetoj Noći muzeja, Kragujevac je sa 22 lokacije u gradu zabeležio rekordni broj poseta, čak 15.000.

Tvrđava u Nišu bila je mesto akcije, a posebni doprinos dale su galerije koje su aktivno učestvovale u ovogodišnjoj manifestaciji. Niš je bio budan duboko iza ponoći, a 32 mesta u gradu i 25.000 poseta dokaz je dobre atmosfere.

Narodni muzej bio je mesto susreta u Šapcu, dok je izložba o 150 godina od rođenja Janka Veselinovića u Šabačkoj biblioteci bila deo porodičnih tura. Organizovane školske posete doprinele su brojci od 27.000 ulazaka u devetoj Noći muzeja koja je u Šapcu bila organizovana na devet mesta u gradu.

U Subotici najveće interesovanje bilo je za program u Gradskom muzeju koji je zabeležio 6.000 poseta, dok su Irig i Gornji Milanovac po prvi put predstavili svoje programe znatiželjnim posetiocima devete Noći muzeja.

Pokrovitelj nacionalne Noći muzeja bilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Sponzor beogradske Noći muzeja je Viasat History, a prijatelj manifestacije, peti put zaredom, bila je kompanija MTS. Devetu Noć muzeja podržali su Alpha banka, Nestea, Elektroprivreda Srbije i Fiat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja