I ENGLEZI PIŠU O OVOM SRPSKOM ČUDU: Kriška našeg magarećeg sira košta 3.720 evra!
Foto: Marina Lopičić

Najskuplji na svetskom tržištu sira i mleka

I ENGLEZI PIŠU O OVOM SRPSKOM ČUDU: Kriška našeg magarećeg sira košta 3.720 evra!

Srbija -

Bi-Bi-Si objavio je priču o nadaleko čuvenom siru koji se pravi od magarećeg mleka u našoj Zasavici, koja je najveća farma muznih magarica u jugoistočnoj Evropi.

On je i najskuplji na svetskom tržištu sira i mleka. Naime, taj naš sir nalazi se na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu, gde se može naručiti po 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

O kolikom parčetu je reč da se samo naslutiti jer 50 grama magarećeg sira, koji se može poručiti preko sajta Zasavice, kod nas košta 60 evra, dok u luksuznijem pakovanju košta i 7.800 dinara. Pošto restorandžije imaju svoju posebnu računicu po kojoj je prodajna cena nekoliko puta veća od kupovne, a uz to se uračunava i daljina s koje proizvod stiže na sto, nije teško zaključiti da su procenili da upravo tih 3.720 evra košta parče najskupljeg sira na svetu proizvedenog u Zasavici.

Uostalom, kod nas za litar magarećeg mleka treba izdvojiti 40 evra, a u Evropi 100. Na prvi pogled, reč je o velikoj svoti novca, ali oni koji znaju blagotvorno dejstvo tog mleka, ne libe se da ga kupe i odreše kesu. Upravnik rezervata „Zasavica” Slobodan Simić objašnjava da je postupak dobijanja sira veoma komplikovan, da je samo magareće mleko skupo pa je samim tim skup i sir. Tvrdi da na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od ove u Zasavici, ali da se ona ne bavi proizvodnjom sira.

Sir iz Zasavice je u centru interesovanja svetskih proizvođača sira već nekoliko godina, ali receptura koju ima naša farma magaraca i dalje je jedinstvena u svetu. Zbog čuvenog magarećeg sira i mleka, interesovanje za držanje magaraca u Evropi znatno jPrie poraslo, a prošle godine je prvi put zaživelo i u Crnoj Gori, gde je otvorena mala farma tih životinja.

Tehnolog proizvodnje magarećeg sira u Zasavici Dušan Kekuš objasnio je da se ceo proces obavlja ručno, a da bi se dobio kilogram magarećeg sira, potrebno je 25 litara svežeg mleka.

"Jedna magarica dnevno može dati samo dva decilitra mleka pa je samim tim skup i sir. Zbog broja magarica na našoj farmi za godinu je moguće proizvesti oko 100 klograma magarećeg sira", rekao je Kekuš. Gruba računica pokazuje da za dve godine jedna magarica može dati od 35 do 40 litara mleka, zavisno od mlečnosti jer nisu sve ženke mlečno iste. To mleko ne mora termički da se obrađuje, već se posle muže stavlja u bočice od 200 do 500 grama i zamrzava.

Našim potrošačima je samo magareće meso velika nepoznanica pa je samim tim i nedovoljno iskorišćeno, mada je ono po ukusu slično teletini, nema masnoće i izuzetno je zdravo. Pogotovo je zdravo magareće mleko jer ga stručnjaci smatraju najsličnijem majčinom mleku. Preporučuje se i za lečenje mnogih vrsta bolesti, pogotovo poznatog "magarećeg kašlja” kod dece, a danas ga mnoge svetski poznate kozmetičke kuće koriste za sprvljanje raznih krema, pomada i mleka za kupanje i prodaju po izuzetno visokim cenama.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track