SPOMENIK PODELIO LESKOVČANE: Bistu Tome Zdravkovića sele na mesto gde je upoznao Silvanu Armenulić
Foto: Printscreen Twitter

Sele spomenik pored opštine

SPOMENIK PODELIO LESKOVČANE: Bistu Tome Zdravkovića sele na mesto gde je upoznao Silvanu Armenulić

Srbija -

LESKOVAC - Spomenik legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću, koji je preminuo na današnji dan pre 25 godina, biće premešten iz centra grada na kej pored Veternice, ispod opštinske zgrade osmospratnice. To će biti njegovo konačno odredište.

Samo izmeštanje spomenika predviđeno je urbanističkim planom zbog izgradnje gradskog trga, a ova odluka podelila je Leskovčane. Dok pojedinci smatraju da je odluka udar na jedan od najlepših momenata u gradskoj istoriji, drugi su oduševljeni mestom na koje će bista ovog pevača biti postavljena.

Mlađi Leskovčani se slažu da se spomenik legende narodne muzike prebaci na kej.

- Među nas boeme. Na tom keju se omladina skuplja svake večeri, zasvira se na gitari i po neka pesma, često Tomina - kaže gimnazijalac Nikola Stojanović koga smo zatekli na veterničkom keju.

Međutim, ima dosta i onih koji se ne slažu da spomenik bude pomeren iz centra grada.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

- I u vreme najveće slave i posle višegodišnjeg života u prestonici, Toma se uvek predstavljao kao Leskovčanin i Pečenjevčanin. To niko ne sme da zaboravi, a ne da ga ovako seljakaju. To nije u redu - kaže Miodrag Rakić - Žuća, drug Tome Zdravkovića iz detinjstva.

Bista koja će biti premeštena je izrađena u prirodnoj veličini, na mestu gde je Toma nekada pevao u leskovačkoj kafani. Podignuta je krajem septembra 2011. godine, u prisustvu njegove porodice i kolega umetnika.

Spomenik bitna uspomena i turistima

Od kako je sagrađen, Tomin spomenik postao je najpoznatija "turistička destinacija" za sve koji iz drugih krajeva Srbije i bivše Jugoslavije posete ovaj grad.

Ako se nisi slikao pored Tome, nisi ni bio u Leskovcu. Zaista je tako. I prvo što nas turisti pitaju jeste gde se tačno nalazi spomenik ovom legendarnom pevaču - kažu u Turističkoj organizaciji Leskovca.U svakom slučaju, spomenik se premešta svega stotinak metara dalje, na veternički kej, a Leskovac će dobiti dugo najavljivani gradski trg kakav odavno i zaslužuje.

Spomenik na mestu gde je Toma upoznao Silvanu

Da baš u Leskovcu nije bilo slučajnog susreta sa tadašnjom velikom zvezdom Silvanom Armenulić, sudbina Tome Zdravkovića bi sigurno bila potpuno drugačija.

Godina je 1958, Leskovac. Mlada Silvana, tada još uvek neudata, nastupa u jednom leskovačkom hotelu. Pre nastupa šeta se kroz jedan park i ugleda na klupi promrzlog i izgladnelog mladića. Ona se sažali i počne razgovor sa njim. On joj kaže da se zove Toma Zdravković i da on voli da peva narodne pesme. Silvana ga odvede na svoj nastup, čak mu u jednom momentu da mikrofon. Kada je čula kako Toma peva sva se naježila - piše u svojoj knjizi "Za društvo u ćošku" Aleksandar Gajović, poznati novinar i kulturni radnik.

Nakon toga su njih dvoje započeli plodnu saradnju. Tako je Toma za Silvanu napisao njenu čuvenu pesmu "Šta će mi život bez tebe dragi" i druge brojne hitove koji i danas "žive".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track