DOK IT STRUČNJACI HRLE IZ SRBIJE: Kikinđani razvili startup, školuju programere iz bivše Juge
Foto: Saša Urošev

kreirao platformu za besplatnu on line obuku za nezaposlene

DOK IT STRUČNJACI HRLE IZ SRBIJE: Kikinđani razvili startup, školuju programere iz bivše Juge

Srbija -

KIKINDA - Mladi IT stručnjak iz Kikinde, Marko Kažić (25), sa nekoliko kolega osmislio je platformu Zamphyr, koja omogućuje besplatnu on line obuku za nezaposlena lice, ali i programere.

Platforma je na internet dostupna od početka oktobra, a njene usluge već koristi više od 600 ljudi iz Srbije, ali i ostalih država bivše Jugoslavije. Ambicije su daleko veće, jer Marko i njegovi saradnici nameravaju da ova platforma preraste u globalnu.

Da su napravili sjajan posao potvđuje nominacija Zamphyra u finale izbora CentralneEvropske startup nagrade, za startup sa najvećim društvenim doprinosom u Srbiji.

Odluka o pobedniku biće poznata 9. novembra:

- Nominacija i ulazak u finale je veliko priznanje za naš tim. Želimo da digitalno obrazovanje i programiranje bude dostupno svima, pa i nezaposlenim ljudima- kaže Marko i nastavlja:

- Platforma pruža mogućnost i programerima da se usavrše. Stečena znanja oni mogu da prodube, tako što će na našoj platformi pronaći informacije “iz prve ruke”. Radi se o iskustvima i izazovima sa kojima su naši saradnici programeri svakodnevno suočeni. Ovde će pronaći ono što ne mogu na drugim mestima, uključujući i fakultete. Dakle, ako programer savršeno vlada teoretskim znanjem, često nije siguran kako to sve izgleda u realnom IT svetu- ukazuje Marko, koji je kao konsultant za startup u IT sektoru, radio u Kini, Rusiji i još nekim državama.

Sagovornik Kurira rezigniramo priznaje da IT stručnjaci hrle iz Srbije, i upozorava da je neophodna adekvatna reakcija države:

- U Srbiji postoji malo uspešnih startup kompanija. Kod nas vlada uvreženo mišljenje da se u IT sektor investita samo u ono što je sigurno. Trebalo bi da se ugledamo na druge. Izraelci su u tom pogledu neprikosnoveni- zaključuje Marko.

Kikindska tehnološka zajednica

Marko je inicirao osnivanje Kikindske tehnološke zajednice, želeći da okupi i omogući saradnju mladih koji se bave programiranjem, dizajnom i IT preduzetništvom:

-Rukovodio sam se idejom da jedni drugima možemo da pomognemo tako što ćemo razmenjivati znanja i iskustva. Platforma Zamphyr omogućila nam je da zajednicu proširimo i van Kikinde-kaže Marko.

Znanja nikad dosta

Već dvadeset dana Nikola Isakov (17) iz Kikinde, učenik Tehničke škole, polaznik je i ove on line škole:

- U srednjoj školi ne mogu da steknem dovoljno informatičkog znanja, a ovde se to radi na daleko jednostavniji i prijemčiviji način. Iako mogu da učim iz svoje sobe, nije mi teško da dođem do Marka i njegovih kolega. Sebe jednog dana vidim kao programera, a znanje koje ovde steknem veoma će mi koristiti-uveren je Nikola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track