Uručeni prvi sertifikati

(VIDEO) ŠABAC OBRAZUJE PROGRAMERE: U okviru projekta E-sova grad omogućio besplatnu IT obuku

Srbija -

ŠABAC - Šabac je prvi grad u Srbiji koji je pokretanjem projekta E-sova omogućio svojim stanovnicima besplatnu obuku u oblasti programiranja. Prvoj grupi od 60 polaznika danas su uručeni sertifikati za program mera u programu Javaskript.

Prvi dobitnici sertifikata E-sova su izrazili zadovoljstvo naučenim, i istakli da će im znanja koja su dobili biti od velike koristi u budućem radu, dok su najmlađi polaznici, koji još uvek pohađaju usnovnu školu izjavli da su se prijavili jer su programiranje i IT sektora danas jedan od najprofitabilnijih poslova.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Interesovanje Šapčana svih generacija je za besplatnu obuku je bilo veoma veliko,a organizatori ističu da trenutno na platformi E-sova ima oko 700 učesnika, čija će se obuka završiti za oko tri meseca, a da će se zatim krenuti u drugu fazu programa koja će doprineti da njihova znanja budu još potpunija.

- Grad ima obavezi da pruži šansu svim ljudima da budu konkurentni u dobro plaćenim poslovima, a sa takvom praksom će biti nastavljeno i u budućnosti, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prilikom obraćanja polaznicima programa.

- Mi kao grad imamo obavezu da nastavimo dalje, počeli smo da stvaramo nešto što ne pripada formalnom obrazovanju. Neformalno obrazovanje koje je grad omogućio putem programa E-sova doneće rezultat, i očekujem da ćemo iz meseca u mesec imati nove i nove ljude koji su ovaj program završili, i koji će biti u stanju da se zaposle i zarade, kaže Zelenović.

On je istakao da se putem ovog obrazovnog ciklusa, koji treba da omogući da polaznici prerastu u junior programere, otvara mogućnost za sve ostale koji žele, da potpuno besplatno uđu u program, obrazuju se, prevaziđu sebe i savladaju ono što misle da sada nisu u mogućnosti.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

- Želimo mlade ljude koji će ovde ostati, pružati usluge drugim kompanijama u IT oblasti, raditi ozbiljne poslove, biti dobro plaćeni i trošiti novac u svom gradu, rekao je Zelenović.

Šabac je prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo ovakav program, čija je realizacija koštala 2 000 000 dinara. Sve troškove je finansirala gradska uprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track