100 ĐAKA SMEDEREVSKE GIMNAZIJE: Hoćemo da učimo kineski!
Foto: AP/Ilustracija

Posle dolaska kineskog Hestila u smederevsku železaru

100 ĐAKA SMEDEREVSKE GIMNAZIJE: Hoćemo da učimo kineski!

Srbija -

SMEDEREVO - Tri odeljenja sa oko 100 učenika smederevske Gimnazije prijavilo se za učenje kineskog jezika koji je postao aktuelan dolaskom kineskih investitora u železaru u tom gradu, tim pre što nekoliko Smederevaca koji su ranije diplomirali taj jezik odavno živi van otadžbine.

Za učenje kineskog jezika u smederevskoj gimnaziji opremljena je posebna učionica. Kineski jezik ima oko 50.000 ideograma (znakovnih simbola), ali je u štampi i svakodnevnom životu u upotrebi oko 3.000 znakova, dok intelektualci koriste do 4.000 ideograma.

"Ako polaznici savladaju niz reči iz svakodnevnog govora, učićemo pravilan izgovor, što je deo dobre pripreme za učenje. A sa 3.000 znakova ostvariće odličnu komunikaciju" rekla je predavač Van Venting.

Učenici koji su se prijavili za tu nastavu smatraju da je čak i samo poznavanje jezika odličan preduslov za posao u Smederevu, posebno u železari. Oni se nadaju da će tako, ukoliko savladaju kineski jezik, imati veće šanse da ostanu i nađu posao u svom gradu.

Institut Konfučije je ranije pregovarao o uspostavljanju nastave kineskog jezika u Šapcu, Šestoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, sa Filološkom gimnazijom u Karlovcima i još nekim gradovima u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track