NAREDNE NEDELJE BEZ NASTAVE: Počinje dezinfekcija gimanzije u Novom Pazaru zbog tuberkuloze
Foto: Aleksandar Nićiforović

posle protesta učenika

NAREDNE NEDELJE BEZ NASTAVE: Počinje dezinfekcija gimanzije u Novom Pazaru zbog tuberkuloze

Srbija -

NOVI PAZAR - U novopazarskoj Gimnaziji naredne nedelje neće biti nastave zbog dezinfekcije prostorija povodom pojave tuberkuloze u toj školi.

Tokom naredne nedelje neće biti nastave u novopazarskoj Gimnaziji zbog vanrednih mera koje je naložilo Ministrastvo zdravlja. U narednih sedam dana u više navrata prostorije Gimnazije biće ponovo dezinfikovane, a zbog ranije pojave tuberkuloze u toj školi i nova tri slučaja koja su zabeležena u poslednja dva meseca.

- Ministarstvo zdravlja naložilo je ove mere da se tokom vikenda, i naredne nedelje prostorije Gimnazije ponovo dezinfikuju i provetre. Mi o ovom slučaju redovno dobijamo izveštaje. Traženje izvora zaraze i kompletan nadzor vršiće Zavod za javno zdravlje “Batut” u saradnji sa ovdašnjim Zavodom za javno zdravlje, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović.

U petak je oko 150 učenika novopazarske Gimanzije sa maskama na licu, protestovalo i bojkotovalo nastavu, zbog kako ističu učenici, skrivanja podataka o broju obolelih od tuberkuloze u toj školi. Đaci su najpre svoj revolt izrazili u dvorištu te srednje škole, a kasnije se preselili i na Gradsko šetalište u centru Novog Pazara.

- Meni nije cilj da propuštam časove, odličan sam učenik. Rukovodstvu škole smeta to što ukazujemo na problem, nastavnici nam zabranjuju da nosimo maske na časovima, ja sam stvarno zabrinut i strahujem da ću se zaraziti.Tražimo od škole da uloži dodatne napore, nećemo se vraćati u klupe dok ne budemo sigurni da je bolest pod kontrolom, priča jedan gimnazijalac.

Do sada je od tuberkuloze obolelo šesnaest učenika Gimnazije. Većina njih se uspešno oporavila, a u poslednja dva meseca zabeležena su tri nova slučaja.

-Novooboleli učenici su ranije tokom pregleda bili negativni, dakle TBC su fasovali ranije, a bolest se tek sada pojavila. Nema širenja ove bolesti među učenicima, i nema mesta strahu i panici, rekli su i z novopazarskog Zavoda za javno zdravlje.

U školi kažu da je štrajk neosnovan i da se i dalje preduzimaju sve mere Ministarstva zdravlja, škola je i ranije dezinfikovana i preventivno su pregledani svi njeni učenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track