Poslodavci sve manje prijavljuju povrede na radu

Kruševac

Poslodavci sve manje prijavljuju povrede na radu

Srbija -
Prema podacima inspekcije rada, u prvom kvartalu 2012. prijavljene su 92 povrede na radu, dok je u istom periodu prošle godine taj broj bio veći za 14

KRUŠEVAC - Broj povreda na radu prijavljenih inspekciji u Kruševcu bio je manji u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lane, ali razlog tome nije povećana odgovornost poslodavaca, rekao je načelnik Odeljenja inspekcije rada u tom gradu Jugoslav Veljković.

Načelnik Veljković je kazao da je inspekcija rada, uporedivši ove podatke sa podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, zaključila da poslodavci ne prijavljuju sve nastale povrede na radu, tako da to može biti jedan od razloga za blagi pad broja zabeleženih povreda.

"Nezvanično smo došli i do saznanja da poslodavci zaposlenima ne izdaju izveštaje o povredama na radu, na kojima bi trebalo da se navede zbog čega zaposleni odsustvuje sa posla, te da im za vreme trajanja bolovanja uplaćuju punu zaradu ukoliko oni pristanu da "zaborave" na taj izveštaj", izjavio je Veljković.

Prema podacima inspekcije rada, u prvom kvartalu 2012. prijavljene su 92 povrede na radu, dok je u istom periodu prošle godine taj broj bio veći za 14. U skladu sa ovim podatkom, broj podnetih prekršajnih prijava za isti period bio je manji za 11.

Inspekcija rada je ove godine izvršila 105 nadzora bezbednosti zdravlja na radu, kojima je obuhvatila 4.978 lica, na osnovu čega je doneto 69 rešenja i naloženo 245 mera.

Veljković je, takođe, kazao kako je evidentno da rad na "crno" postoji, ali da je teško dokaziv zbog nesaradnje lica zatečenih na poslu i mogućnosti antidatiranja ugovora o radu.

"To znači da izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u delu koji se odnosi na rok dostave prijave na osiguranje, za sada nije dao očekivane pozitivne rezultate niti je smanjio mogućnost antidatiranja ugovora o radu", primetio je načelnik Odeljenja inspekcije rada.

Veljković je precizirao da je u 310 nadzora kojima je bilo obuhvaćeno 3.897 lica utvrđeno da je 30 radilo na "crno", zbog čega je doneto 165 rešenja, odnosno pokrenuto 54 zahteva za prekršajni postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja