MANASTIR MEĐU DIMNJACIMA: Bogomolja u Pančevu opstala na neobičnom mestu
Foto: SANU

Obitava u Rafineriji nafte

MANASTIR MEĐU DIMNJACIMA: Bogomolja u Pančevu opstala na neobičnom mestu

Srbija -

Sagrađen u periodu između 1383. i 1542, manastir Vojlovica uvek je bio važno duhovno središte Donjeg Banata

U Nišu postoji crkva u zatvoru. U Pančevu - manastir u dvorištu „Rafinerije nafte“. I to kakav manastir - jedan od najstarijih u Vojvodini!Pravoslavni manastir Vojlovica postoji više od 600 godina i u svojoj burnoj istoriji je mnogo puta razaran i obnavljan.Sagrađen je u periodu između 1383. i 1542. i uvek je bio važno duhovno središte Donjeg Banata.Fabrički dimnjaci i postrojenja nisu uspeli da naruše mir i blagoslov koji vernici pronalaze na ovom mestu.ObrazovanjePored verske uloge, manastir je bio važan i u obrazovanju i razvoju umetnosti. Mnoge ikone, portreti i spisi koji su tokom istorije nastali za potrebe Vojlovice su sačuvani, iako se mnogi od njih više ne nalaze u vlasništvu manastira, navodi portal Južni Banat.

Kad govorimo o značaju verskog života dovoljno je pomenuti da su ovde između dva svetska rata iz dalekih krajeva dolazili mnogi poklonici kako bi videli ikonu Majke Božje. Zabeleženo je da su u avgustu 1940. godine u okrilje manastira došli vernici iz 32 banatska sela, a da je skup trajao tri dana, navodi etnolog Nikola Vlajić, koji se već dugi niz godina bavi izučavanjem značaja ovog centra duhovnosti.Turbulentne promene i razaranja kroz koje je manastir, zbog svog položaja, prolazio tokom istorije nisu ga zaobišli ni u 20. veku. Nevolje počinju s nacističkom okupacijom, kad je kompleks postao logor za sveštena lica. U njemu su bili zatočeni otac Tadej, vladika Nikolaj Velimirović i patrijarh Gavrilo Dožić.ObnovaNova istorija Vojlovice započinje 1980-ih godina. Tada su obavljeni istraživačko-konzervatorski radovi na manastirskoj crkvi, a 1991. godine je objekat proglašen za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

PredanjaKAKO JE MANASTIR NASTAOPostoji nekoliko predanja o tome kako je manastir nastao. Po nekima je izgrađen uz blagoslov despota Stefana Lazarevića, po drugima su ga napravili izgnanici iz manastira Vojlovac, a postoje i drugačija mišljenja. Ono što se sa sigurnošću zna jeste da je on sagrađen u periodu između 1383. i 1542. godine i da je oduvek bio važno duhovno središte Donjeg Banata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track