Generalni štrajk radnika Šumadija DES

Generalni štrajk radnika Šumadija DES

Srbija -
U štrajku je 56 radnika od 85 zaposlenih, a među onima koji štrajkuju je više od 20 osoba sa invaliditetom

KRAGUJEVAC - Radnici preduzeća Šumadija DES iz Kragujevca, u kojem je zaposlena 51 osoba sa invaliditetom, počeli su danas generalni štrajk zbog neisplaćenih zarada i traže da im poslodavac obezbedi posao.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Šumadija Dejan Marković rekao je da je u štrajku 56 radnika od 85 zaposlenih, a među onima koji štrajkuju je više od 20 osoba sa invaliditetom.

On je naveo da se radnicima duguje šest i po zarada od 2010. godine do danas, i da je poslednji put, krajem prošle nedelje, isplaćen deo martovske plate.

Odluka radnika koji štrajkuju je, kako je rekao Marković, da ispunjavaju radne naloge.

Direktor Šumadije Radoslav Jovanović je nedavno podneo ostavku jer je nezadovoljan odnosom Ministarstva ekonomije prema radnicima jer od četiri nedelje do dva meseca kasne isplate za refundaciju zarada invalidima, zbog čega je preduzeće u teškoj situaciji.

Zaposleni u Šumadiji su u martu štrajkovali zbog kašnjenja isplate zarada i nedostatak posla. Tada je postignut dogovor da se isplate zarade za 2012. godinu i utvrdi plan isplata za raniji period, što nije urađeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track