POTVRĐENO PRIJATELJSTVO KIKINDE I NARVIKA: Nova Deklaracija produbiće saradnju dva grada
Foto: Saša Urošev

44 Kikinđana iternirano u logor u Norveškoj

POTVRĐENO PRIJATELJSTVO KIKINDE I NARVIKA: Nova Deklaracija produbiće saradnju dva grada

Srbija -

KIKINDA - Mnogo je prijateljstava među gradovima, ali je malo onih koji traju pola veka, i koji iza sebe imaju stotine prijateljskih veza- ocenio je gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, nakon potpisivanja nove Deklaracije o prijateljstvu između ovog banatskog grada i norveškog Narvika.

Markov je podsetio da je prijateljstvo dva naroda započelo kao tračak nade tokom Drugog svetskog rata:

-Građani Kikinde, njih više od četrdesetak, internirani u logor Bejfjord kod Narvika, okolnosti su spojile sa žiteljima tog norveškog grada u želji za onim najvažnijim –slobodom. To prijateljstvo bilo je osnov da 6.oktobra 1965. godine na Dan oslobođenja , tadašnji prvi čovek Kikinde, Aleksandar Trnić, i gradonačelnik Narvika, Svere Overgard, potpišu Deklaraciju o prijateljstvu dva grada. To je bio početak naše saradnje, i velikog i iskrenog prijateljstva- kazao je Markov i podvukao da će potpisivanjem nove Deklaracije, sa istim žarom, nastojati da prodube o veze koje su njihovi prethodnici započeli pre pola veka.

Zamenik gradonačelnika Narvika, Geir Ketil Hansen, precizirao je da je dogovorena široka saradnja na više nivoa, sa posebnim prioritetom na saradnji mladih, kroz školovanje i razmenu studenata. Norvežani su zainteresovani i za privrednu saradnju sa Banaćanima:

- U Narviku i dalje ima puno živih svedoka, koji se sećaju dolaska interniranih ljudi iz Srbije. Među njima je i moj otac. Zato će Kikinda za stanovnike Narvika uvek imati poseban značaj-kazao je on.

Inače, Skupština AP Vojvodine održala je u utorak tematsku sednicu na kojoj je predstavljen region Norland iz Norveške. Sednici je prisustvovala delegacija Norlanda, predvođena predsednicom Skupštine okruga Sonjom Stin. Dan kasnije, u sredu, visoki predstavnici Vojvodine i Norlanda posetili su i Kikindu, i prisustvovali obnavljanja saradnje dva grada.

Odali počast internircima

Delegacije Kikinde, Narvika, Skupštine AP Vojvodine i norveške regije Nordland položile su vence na spomen obeležje inerniranim Kikinđanima. Spomenik u centru Kikinde, rad akademskog vajara Slobodana Kojića, podignut je 1975. godine, u znak sećanja na Kikinđane koje su nemački fašisti 6. maja 1942. godine internirali u Norvešku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track