NIŠ: Udruženje ometenih u razvoju pred kolapsom zbog duga za struju
Foto: Profimedia

Problem sa velikim računima

NIŠ: Udruženje ometenih u razvoju pred kolapsom zbog duga za struju

Srbija -

NIŠ - Predstavnici Košarkaškog saveza Srbije predvođeni generalnim sekretarom Dejanom Tomaševićem posetili su danas u Nišu udruženje "Drugačiji zajedno" koje okuplja decu i odrasle sa intelektualnim smetnjama i uputili apel za pomoć tom udruženju.

Nakon što je saznao da će udruženje, poznato prvenstveno po "Kolačić kafeu", prestati da postoji ukoliko ne reši problem s velikim računima za kiriju, struju i grejanje, Tomašević je rekao da apeluje na gradske strukture i gradonačelnika Niša da pomognu.

"Ukoliko ima dobre volje, a siguran sam da je ima, predstavnici grada treba da pomognu da se za udruženje nađe adekvatan prostor za rad i reše problemi sa računima", kazao je Tomašević.

Predsednica udruženja "Drugačiji zajedno" Ivana Stajković je istakla da je opstanak udruženja doveden u pitanje zbog duga za struju koji je dostigao skoro 170.000 dinara i računa za grejanje koji je porastao na 78.000 dinara mesečno.

Ona je kazala da pored velikih računa za grejanje i struju, udruženje mora da mesečno plaća gradu 28.000 dinara za zakup prostora.

"Udruženje nema stalne prihode, finansira se iz donacija i novčane pomoći ljudi koji rade sa članovima udruženja", istakla je Stajković.

Udruženje "Drugačiji zajedno", dodala je Stajković, trenutno okuplja tridesetak dece i 18 odraslih osoba sa intelektualnim smetnjama.

"Oni se okupljaju svakog popodneva u prostorijama udruženja, druže se i uče mnogo toga. Imaju sa volonterima trening životnih veština, kreativnu radionicu, radionicu plesa, folklora i kuvanja", naglasila je Stajković.

Ona je podsetila da članovi udruženja jednom mesečno organizuju "Kolačić kafe" u kome ugoste sve ljude dobre volje.

"Članovi udruženja sami pripremaju slatkiše koje prodaju u kafeu i oni poslužuju goste", kazala je Stajković.

Roditelji dece i odraslih sa Daunovim sindromom i drugim mentalnim hendikepom istakli su da ne mogu ni da zamisle život svoje dece bez udruženja "Drugačiji zajedno".

Oni su kazali da je za odrasle osobe sa hendikepom prostorije udruženja jedino mesto u gradu kome mogu da se druže sa ljudima sličnim sebi, da rade nešto korisno i budu srećni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srušen srpski Zid plača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track