PRIRODNJAČKI CENTAR U SVILAJNCU PONOVO OTVORIO VRATA Posle dinosaurusa, izložbe o VULKANIMA i RUDAMA
Foto: Tanjug/dusan Anicic

Dve nove postavke

PRIRODNJAČKI CENTAR U SVILAJNCU PONOVO OTVORIO VRATA Posle dinosaurusa, izložbe o VULKANIMA i RUDAMA

Srbija -

SVILAJNAC - Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, jedinstvena naučna ustanova ove vrste na Balkanu, posle nepuna dva meseca, ponovo je otvorila vrata za posetioce, rekli su iz te ustanove.

Centar je bio zatvoren od 16. januara zbog redovnog održavanja postojećih izložbi i priprema dve nove, na čemu su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dve nove stalne postavke - "Vulkan" i "Geodiverzitet Srbije", će biti svečano otvorene početkom aprila kaže organizator grupnih posta te ustanove Jelena Dimitrijević.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

"Izložba "Vulkan" na temu vulkanologije, jedinstvena je u našoj zemlji. Modeli vulkana visine deset metara smešteni su u parku izvan objekta Prirodnjačkog centra i pružaju posetiocima odgovore na mnoga pitanja vezane za ovu prirodnu pojavu", objasnio je kustos, geolog Nikola Đurić.

On kaže da će sem informacija gde se sve vulkani nalaze u svetu i našoj zemlji, o tome kako funkcionišu, posetioci moći da vide i vulkanske stene i kako izgleda sam život oko vulkana, dodao je Đurić.

On je skrenuo pažnju i na izložbu "Geodivrezitet Srbije", na kojoj je predstavljeno rudno blago naše zemlje, šta sve Srbija ima od korisnih mineralnih sirovina i šta može da se nađe kod nas.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sa ove dve izložbe Prirodnjački centar će imati ukupno devet stalnih postavki.

Prirodnjački centar sa dinosaurusima i "staršnim gušterima", prošle godine je posetilo 100.000 ljudi, uglavnom školskih ekskurzija, rekla je direktorka Centra Irena Dubravac.

"Ono što posetioci mogu da vide kod nas, na jednom mestu, pomaže im da nauku dožive i zavole i to sve na jedan zabavan način" kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track