JAGODINA: Na gradonosne oblake s 15 lansirnih rampi, strelcima 4.000 mesečno
Foto: Youtube Printscreen

Država potpisuje ugovore

JAGODINA: Na gradonosne oblake s 15 lansirnih rampi, strelcima 4.000 mesečno

Srbija -

JAGODINA - Ozime i proletnje žitarice, povrće i voće, na području Jagodine, ove godine od gradonosnih oblaka branice 30 strelaca sa 15 lansirnih rampi - protivgradnih stanica, izjavio je danas stručni saradnik gradonačelnika Jagodine Miroslav Cvetić.

Grad će iz budžeta, sufinansirati strelce mesečno sa po 4.000 dinara, koliko dobijaju i od države i u toku je potpisivanje ugovora grada sa strelcima, dodao je Cvetić.

Cvetić je podsetio da grad sedam godina na ovakav način stimuliše strelce, i za razliku od drugih mesta, gde strelci ne žele da potpišu ugovore zbog malih primanja, u Jagodini toga nema a protivgradna zaštita funkcioniše odlično.

Strelcima, čije je mesto stanovanja daleko od protivgradnih stanica i moraju putovati, grad je obezbedio 50 litara goriva po sezoni, istakao je Cvetić i dodao da po pravilu nijedna protivgradna stanica nije u naseljenim mestima, već izvan na nekoj uzvišenoj tački.

Kupovina raketa nije bila obaveza grada, ali su kupljene "jer se zato ukazala potreba a država nije imala novaca", objasnio je Cvetić.

Prošle i pretprošle godine, štete od grada su bile neznatne, zahvaljujući klimatsklim uslovima, ali i veoma efikasnom i pravovremenom dejstvu strelaca i protivgradne zaštite, kada su zapretili gradonsni oblaci, dodao je Cvetić.

On je istakao da je u planu otvaranje još tri protivgradne stanice. "Te stanice su funkcionisale do pre desetak godina i ugašene su zbog nerešenog imovinskog stanja lokacije na kojoj su bile. Sada su u toku razgovori sa vlasnicima i lokalna samouprava će pomoći da se te stanice aktiviraju", rekao je Cvetić.

Protivgradna zaštita Jagodine je pod nadzorom Centra na Bešnjaji, koji pokriva još gradove Kragujevac i Kraljevo i sedam opstina: Batočina, Knić, Lapovo, Rekovac, Vrnjačka Banja...

Strelce će sufinasirati i Kragujevac i Knić, takođe sa po 4.000 dinara, istakao je Cvetić.Protivgradna zaštita u Srbiji počinje 15.aprila i traje do 15.oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track