Tri miliona za muzičku školu u Ćupriji

Fale instrumenti

Tri miliona za muzičku školu u Ćupriji

Srbija -
Škola je za poslednjih deset godina dobila samo jedan polovan kontrabas i šest novih violina

ĆUPRIJA - Škola za muzičke talente u Ćupriji trebalo bi do kraja godine da dobije od Ministarstva kulture i informisanja sredstva u iznosu od tri miliona dinara za kupovinu muzičkih instrumenata, izjavio je direktor te škole Zoran Mickića.

"Potpisali smo ugovore sa Ministarstvom kulture i sada čekamo potvrdu da su sredstva legla pa da raspišemo tender", kazao je Mickić.

Prema njegovim rečima, škola je za poslednjih deset godina dobila samo jedan polovan kontrabas i šest novih violina, koje je pre godinu i po dana dobila od crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu.

On je rekao da će novac upotrebiti za kupovinu pet violina, pet viola, tri violončela, kontrabas i za štelovanje instrumenata.

Direktor škole kaže da je spisak potrebnih instrumenata duži i da njihova ukupna vrednost iznosi više od 10 miliona dinara. On očekuje da će ostatak sredstava od ministarstva dobiti u nekom narednom periodu.Škola za muzičke talente u Ćupriji je gudačkog smera i ima 75 učenika iz cele Srbije. Školovanje traje 10 godina, a osim muzičkog, mladi talenti stiču i opšte obrazovanje.

Škola u svom sastavu ima i internat. Ova ustanova je jedinstvena na Balkanu, a slične postoje još jedino u Moskvi i Londonu. Sledeće godine obeležava 40 godina rada Ministarstvo kulture je obezbedilo i sredstva od 580.000 dinara kako bi osmoro učenika otišlo u Minhen na muzički festival od 6. do 16. jula.

Učenici učestvuju na republičkim takmicenjima i međunarodnim festivalima, dok za, kako navodi Mickcić, "jača evropska takmičenja nema para".

Na nedavno održanom prijemnom ispitu, od 30-ak prijavljenih kandidata, upisano je 14 i time je ispunjena kvota dobijena od Ministarstva prosvete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track