Dačić: Uzrok požara u Grandu opušak cigarete

Istraga o požaru

Dačić: Uzrok požara u Grandu opušak cigarete

Srbija -
Ivica Dačić posle obilaska hotela izjavio da je prema izjavama svedoka da je uzrok požara ljudski faktor, odnosno opušak cigarete

KOPAONIK - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će istraga utvrditi šta je uzrok požara u hotelu "Grand" na Kopaoniku, ali da je - sudeći po izjavama svedoka - jedan od mogućih uzroka ljudski faktor, odnosno opušak cigarete.

Dačić je nakon obilaska hotela rekao novinarima da bi istraga trebalo brzo da bude završena, ali, kako je kazao, pitanje je koliko je moguće pronaći dokaze, jer je mesto uviđaja potpuno narušeno u požaru.

Ministar je naglasio da će prioritet tog ministarstva u narednom periodu biti obnavljanje fonda vatrogasnih vozila.

"Požari na Kopaoniku dešavaju se često i to bi trebalo da nam bude pouka da se svi zajedno bolje organizaujemo. To znači da nam je neophodan veći broj vatrogasaca i mobilnih timova", kazao je Dačić i istakao da na Kopaoniku postoji samo jedna vatrogasna jedinica sa nekoliko vatrogasaca, te da je vatrogascima iz susednih opštinna potrebno i do 40 minuta da dođu na tu planinu.

Dačić je naveo da će opremanje te jedinice u punom obimu biti jedan od glavnih zadataka MUP-a.

"Važno je da imamo i dobru policijsku stanicu i vatrogasnu jedinicu koje mogu brzo reagovati kako bi bezbednost na ovoj planini, na kojoj se godišenje nađe nekoliko stotina hiljada turista, bila na najvećem nivou", rekao je Dačić.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu Aleksandar Lazarević rekao je Tanjugu da jedan pripadnik vatrogasne jedinice iz tog grada povređen prilikom gašenja požara, a reč je o Saši Milojeviću koji je zbrinut u zdravstvenom centru Raška.

Kako je rekao direktor kompanije MK Mountain resorts Nikola Avramov, još uvek se ne zna tačan iznos materijalne stete, ali je činjenica da je ona velika.Hotel "Grand" je, prema njegovim rečima, bio osiguran.

On je dodao da je među 150 gostiju u hotelu boravila i kadetska rukometna reprezentacija, koja je premeštena u druge objekte te kompanije.

Avromov smatra da ovaj požar neće bitno uticati na letnju sezonu, dok će kompletna rekonstrukcija hotela biti završena 1. decembra.

"U požaru nisu stradali velnes centar i ostali prateći sadržaji, dok ćemo aperitiv bar i recepciju koji su stradali rekonstruisati do 1. septembra", rekao je Avramov i dodao da ta kompanija ima dovoljno kapaciteta u drugim objektima da primi zainteresovane goste.

Rano jutros požar koji je izbio u hotelu "Grand" zahvatio je istočno krilo hotela, povređenih nije bilo, a svi gosti su evakuisani i premešteni u druge smeštajne kapacitete u neposrednoj blizini.Požar, u kojem nema povređenih, a pričinjena je velika materijalna šteta, izbio je jutros oko 4.15 i u tom

Marić: Ogromna materijalna šteta od požara na KopaonikuNačelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je materijalna šteta od požara u hotelu Grand na Kopaoniku "ogromna", kao i da je u toku istraga o uzrocima nesreće.

"Ogromna je materijalna šteta. Već pet godima upozoravamo da je devet vatrogasaca na Kopaoniku nedovoljno i da je potrebno najmanje njih 20 sa tehničkom opremom", rekao je Marić.

Marić je rekao da se spekuliše o uzrocima požara, ali da istrazi treba ostaviti da utvrdi šta se desilo. Jutrošnji požar u hotelu "Grand" na Kopaoniku su gasila 42 vatrogasca sa Kopaonika, ali i iz Brusa, Raške, Kruševca, Kraljeva i Novog Pazara.

U požaru, koji je lokalizovan, potpuno su uništeni recepcija, aperitiv sala i oko 30 soba hotela "Grand". Prema nezvaničnim informacijama, 70 gostiju je u vreme izbijanja požara bilo u hotelu i svi su uspešno evakuisani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track