BIĆE BORINE NEDELJE: Evo koliko se para za KULTURU izdvaja u VRANJU
Foto: T.S.

Dodela sredstava za finansiranje

BIĆE BORINE NEDELJE: Evo koliko se para za KULTURU izdvaja u VRANJU

Srbija -

VRANJE - Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković potpisao je u sredu u sali Načelstva ugovore sa podnosiocima projekata iz oblasti kulture za 2017. godinu, o dodeli sredstava za njihovo finansiranje i sufinansiranje.

Od 88 pristiglih projekata na konkurs, iz gradskog budžeta opredeljena su sredstva za 41 projekat i milion dinara za manifestaciju “Borina nedelja”.

,,Ova sredstva generalno jesu mala, ali takvo je stanje u budžetu, gledaćemo da ta sredstva sledeće godine budu znatno veća. Nama je bitno da kulturni sadržaj I kulturna politika ovog grada bude takva da se unapređuje kulturno stvaralaštvo. Naš cilj i naš plan je da Vranje bude kulturni centar Pčinjskog okruga i tome težimo. Prema Ministarstvu kulture, grad je konkurisao velikim projektom ,,Vranjskom kaldrmom" u okviru poziva pod nazivom ,,Gradovi u fokusu". Aplicirali smo sa 16 projekata, koji obuhvataju ne samo infrastrukturne i konzervatorsko - sanacione radove, već i kulturne manifestacije. Procedura je u toku i nadamo se pozitivnom ishodu", zaključio je dr Milenković.

Prema rečima Zorice Jović, gradske većnice, za finsiranje i sufinansiranje projekta iz oblasti kulture za 2017. godinu izdvojena su sredstva u visini od 3.500.000 dinara.

Maji Mišković Marković za realizaciju projekta “Svedoci prošlosti” iz oblasti izvorno narodno stvaralaštvo dodeljena su sredstva od 50.000 dinara.

Foto: T.S.
Foto: T.S.

”Ovim projektom želimo da stavimo akcenat na zaštitu kulturno-istorijskih spomenika kojih na teritoriji Vranja ima zaista dosta I smatramo da ćemo ovim projektom pre svega kod naših sugrađana probuditi svest o tome da treba da čuvamo kulturnu baštinu”, navodi Mišković Marković.

Međuopštinskoj organizaciji gluvih i nagluvih za projekat VI Međunarodni festival pantomime “Fantom fest” dodeljeno je 150.000 dinara .

"Festival koji je već prepoznatljiv u našem gradu i predstavlja jedan od važnih kulturnih događaja u gradu. To je pre svega festival namenjen osobama sa oštećenim sluhom kao i svim našim sugrađanima. Cilj ovog projekta jerušenje granica između gluvih i čujućih ljudi kroz jedan kulturni događaj kroz pantomimu, kroz umetnost koja je mnogima nepoznata, a mi smo imali tu sreću i privelegiju da budemo prvi koji smo je doveli u naš grad", kažeSnežana Simonović sekretar Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih.

(T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track