ZA PRIMER SVIMA: Vladika Teodosije, sveštenici i gradonačelnik očistili Staro groblje u Nišu
Foto: Jugmedia.rs

U planu projekat stalne sanacije

ZA PRIMER SVIMA: Vladika Teodosije, sveštenici i gradonačelnik očistili Staro groblje u Nišu

Srbija -

Vladika raško-prizrenski i administrator eparhije Niške Tedosije, sveštenici i veroučitelji eparhije Niške, zajedno sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i radnicima JKP Medijana čistili su danas od korova i smeća Staro groblje u Nišu.

Vladika Teodosije je rekao da je akcija pokrenuta kako bi se groblje učinilo dostojnim onih koji u njemu počivaju.On je podsetio da niško Staro groblje nije aktivno već nekoliko decenija tako da nema ni one brige koja bi bila da je groblje aktivno.

„Naša obaveza i dužnost su da ga učinimo lepšim, da ovde može svako da udje, prošeta i da se divi spomenicima„, kazao je Teodosije.

Foto: jugmedia.rs
Foto: jugmedia.rs

Prema njegovim rečima, Uskrs je podstaknuo sveštenstvo da pokrene akciju čišćenja Starog groblja, a nema boljeg dana u godini od Pobusanog ponedeljka da se započne taj posao.

„Kada budemo završili čišćenje povaću sve sveštenike eparhije Niške da opojemo i okadimo svaki grob i pomolimo se za sve koji su ovde sahranjeni„, istakao je Teodosije.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će do kraja godine gradska vlast uraditi projekat trajne sanacije Starog groblja.

„Naša namera je da deo po deo groblja sredjujemo u narednih nekoliko godina, onako kako budemo obezbedjivali sredstva za tu namenu“, rekao je Bulatović.

Foto: jugmedia.rs
Foto: jugmedia.rs

On je rekao da je bilo pokušaja i u proteklih godinu dana da se uradi projekat trajne sanacije Starog groblja ali su ti pokušaji propali zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Bulatović je rekao da će groblje narednih dana biti očišćeno i dovedeno u stanje dostojno ljudima.

Staro groblje u Nišu prostire se na 17 hektara, a ne koristi se za sahranjivanje od 1971. godine,

Godinama unazad čisti se samo sporadično jer gradskim budžetom nisu predvidjena sredstva za njegovo stalno čišćenje i održavanje.

(Biljana Ljubisavljević/jugmedia.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja