VRANJSKE BABICE REKORDERI: Zorica, Nada i Marina pomogle da na svet dođe 36.000 beba
Foto: Tatjana Stamenković

Obeležen Međunarodni dan babica

VRANJSKE BABICE REKORDERI: Zorica, Nada i Marina pomogle da na svet dođe 36.000 beba

Srbija -

VRANJE - Pod sloganom "Babice, majke i porodice: Partneri za život!" u Vranju je u prostorijama Škole za roditeljstvo u Centru za prevenciju obeležen Međunarodni dana babica.

Stručnim sastankom, prezentacijom i tribinom skrenuta je pažnja na važnost partnerstva između babica, majki i porodica, jer su babice svakodnevno na izvoru novog života I pomažu izgradnju nove porodice. Godišnje na Ginekološkom odeljenju u Vranju rodi se oko 1.700 beba. Pacijentkinje iz Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja, prima i brine o njima 100 lekara, babica i sestara.

- Babice, kao stručne medicinske sestre su spona između pacijenta i doktora, i veoma su bitne za žene koje se nalaze u nekoj fazi najvećeg bola i radosti. Od izuzetne je važnosti da žena tada pored sebe ima stručnu babicu, koja će joj pomoći pri porođaju i donošenju na svet jednog ili više života. Taj osjećaj sreće, ali i stresa, sa njima dele babice koje takođe doživljavaju stres, kao i porodilje, i veoma je bitno da žena može da oseti tu pomoć i podršku u rađanju bebe. U odnosu majka - babica - ginekolog najvažniji su dobra saradnja, timski rad, dobra komunikacija i, naravno, poverenje - napominje doktor Dragan Pešić.

Prema rečima doktora Pešića u vranjskom porodilištu za 36 godina rada tri babice Zorica, Nada i Marina A. pomogle su da na svet dođe 36.000 beba.

- U rukama babica je ključ za budućnost, posao babica je jedan od najlepših, najodgovornijih i najhumanijih i kao takav ima uticaj da menja svet - poručuje doktor Pešić i ukazuje na podatak da skoro 290.000 žena i preko 3 miliona dece širom sveta umre svake godine kao rezultat komplikacije trudnoće i porođaja koje su mogle biti sprečene.

- Većina ovih smrtnih slučajeva će se sprečiti ukoliko ima dovoljno kvalifikovanih i iskusnih babica - navodi on. U obeležavanju ovog značajnog datuma učestvovale su stalne partnerske organizacije ZZJZ, Crveni krst Vranje, Medicinska škola "Dr Izabel Emsli Haton" kao i zdravstveni radnici iz odgovarajućih službi kako sa primarnog tako i sa sekundarnog nivoa.(T. Stamenković/Foto: T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track