FINAC U NOVOJ BALKANSKOJ MISIJI: Ahtisari i Olbrajtova ponovo u timu Prištine
Foto: Profimedia

FINAC U NOVOJ BALKANSKOJ MISIJI: Ahtisari i Olbrajtova ponovo u timu Prištine

Politika -

Marti Ahtisari biće ponovo deo pregovora Beograda i Prištine, saznaje se iz izvora bliskih kosovskom pregovaračkom timu.

Novac za angažovanje Ahtisarija sakupila je dijaspora, a deo je, tvrdi izvor blizak kosovskom pregovaračkom timu, dat iz džepa što kosovskih, što albanskih tajkuna.

Priština više ne želi da čeka da se pregovori sa Beogradom otegnu u nedogled i angažovala je tim koji je sastavio finski diplomata, a koji bi trebalo da im pomogne da Evropska unija „pritisne“ Beograd na brži tempo koji bi doveo do sporazuma o normalizaciji odnosa, tvrdi sagovornik.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

„Priština sada ima problem sa EU i pokušava da ga premosti tako što bi u pregovore sa Beogradom uključila i Ameriku. To je u stvari i predlog samog Ahtisarija i on je već počeo da u ime Prištine, tačnije tima koji je okupio, lobira u krugovima da Vašington pritisne Brisel da se pregovarački sto proširi. Za sada je sve ovo u ’radu‘ ali se očekuje da ćemo uspeti. U tim su uključeni i Medlin Olbrajt u svojstvu savetnika, ali neki ljudi koji su bliski sa krugovima u NATO“, navodi sagovornik.

On kaže da je novac za angažovanje Ahtisarija sakupila dijaspora, a deo novca su, tvrdi sagovornik, dali iz svog džepa, što kosovski, što albanski tajkuni.

Marti Ahtisari je tokom bečkih pregovora bio glavni pregovarač između dve strane, a pregovori koje je vodio okončani su takozvanim „Ahtisarijevim planom“, koji je odbačen i u Srbiji i u Ujedinjenim nacijama, čiji je izaslanik bio.

Ahtisarijev dokument inače je i platforma na osnovu koje je Kosovo proglasilo nezavisnost, a sam finski diplomata je pre nekoliko nedelja rekao da Kosovo treba da nastavi pregovore sa Beogradom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV Vesti 05.05.2017: Kada će biti iseljeni migranti iz centra Beograda

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track