(VIDEO) DANAS JE DAN GARDE Oni su ponos Srbije, pogledajte njihov VELIČANSTVENI EGZERCIR!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Svi kao jedan

(VIDEO) DANAS JE DAN GARDE Oni su ponos Srbije, pogledajte njihov VELIČANSTVENI EGZERCIR!

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na svečanosti povodom 187 godina od osnivanja Garde, da pripadnici te elitne jedinice Vojske Srbije i danas uspešno izvršavaju sve zadatke i brinu o bezbednosti građana.

"Garda i danas uspešno i visoko profesionalno izvršava postavljene zadatke u okviru sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se uvek na svoje časno nasledje i ponosno čuvajući svoju zemlju", rekao je Nikolić u beogradskoj kasarni Dedinje.On je izrazio uverenje da će pripadnici Garde koja je u svojoj časnoj istoriji šest puta odlikovana nastaviti i u narednom periodu da odgovorno i savesno izvršavaju sve zadatke.

"Nastavite i dalje da čuvate čast i ugled Republike Srbije i mir i bezbednost njenih gradjana", rekao je Nikolić.Prema njegovim rečima, garda je jedinica vojničke časti i vojničkih vrlina koja postoji "gotovo koliko i moderna srpska država".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Velikim žrtvama i hrabrošću izboreno pravo srpskih ustanika na oružje, oličeno je u prvoj četi Garde formiranoj u Požarevcu, davne 1830. godine", podsetio je on.Nikolić je rekao i da su pripadnici garde, uz neposredne vojničke vrline, hrabrost i odanost otadžbini od samog nastanka negovali i srpsku kulturu.Prema njegovim rečima, gardisti su časno izvršavali svoje dužnosti, hrabro se suprotstavljajući svim pretnjama po bezbednost zemlje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Vaš strojevi korak na paradama u Beogradu, Moskvi i Pekingu, dostojanstveno stupanje i razvijena zastava Srbije u rukama gardista, ispunili su ponosom sve naše gradjane", rekao je on.Nikolić je istakao i da je ponosan što je mandat predsednika Srbije obavljao okružen plavim gradijsim uniformama."Kao ogledalo časti, vojničke veštine i besprekorne spremnosti cele Vojske Srbije, sa izvanrednim gardijskim umećem vi ste prava slika naše zemlje i vojske sa kojom se susreću gosti Srbije - državni zvaničnici iz celog sveta", rekao je on.

Nikolić je prethodno uručio odlikovanja jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.Sadašnja Garda nastala je 30. novembra 2006. godine transformacijom Gardijske brigade.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Garda obezbedjuje vitalne objekte sistema odbrane i učestvuje u davanju vojnih počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima, a za potrebe Ministarstva odbrane i Generalštaba obavlja poslove iz delokruga vojne policije i zadatke logističkog obezbedjenja.Prva gardijska jedinica u Srbiji formirana je naredbom kneza Miloša Obrenovića 6. maja 1830. godine u Požarevcu, a ozakonjena je kneževim ukazom 12. maja 1838.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track