DA NE BUDE BESNIH: Počela prolećna vakcinacija lisica
Foto: Shutter

Uprava veterine i EU

DA NE BUDE BESNIH: Počela prolećna vakcinacija lisica

Srbija -

BEOGRAD - Uprava za veterinu saopštila je da je u saradnji sa Evropskom unijom započela prolećnu vakcinaciju lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila.

Kako je navedeno na sajtu uprave, u toku ove 14. kampanje vakcinacije planirano je da se distribuira 1.650.000 mamaka vakcine na teritoriji cele zemlje, pri čemu će se po posebnom planu distribuirati 21.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Vakcinacija će se sprovoditi ibvacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije u zavisnosti od vremenskih uslova.

Sredstva za sprovođenje vakcinacije divljih životinja protiv besnila obezbeđena su iz IPA fondova EU, kao i iz budžeta Srbije.

Podseća se da je EU pružila finansijsku i tehničku pomoć za sprovođenje prethodnih 13 kampanja vakcinacije počev od jeseni 2010.

Proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testiranja i odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Srbiji.

Uprava za veterinu podseća da se oralna vakcinacija divljih životinja sprovodi na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjavanja besnila koji je usvojen od strane te uprave novembra 2010, a čiji je dugoročni cilj da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlje slobodne od besnila.

Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih mesojeda kako bi se vršila u kontinuitetu svakog proleća i jeseni do potpune eliminacije virusa.

Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine očekuje da će daljim nastavkom vakcinacije u Srbiji i drugim delovima balkanskog poluostrva, virus besnila biti potpuno eliminisan.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Zombi lisica usred noći hoće da mu upadne u kuću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track