U Vojvodini stambeno zbrinuto 800 izbegličkih porodica

U Vojvodini stambeno zbrinuto 800 izbegličkih porodica

Srbija -
U toku je realizacija programa otkupa kuća i dodela građevinskog materijala u 22 opštine u pokrajini, kao i program pomoći povratničkim poljoprivrednim zadrugama u Hrvatskoj, naveo Fond Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Fond Vlade Vojvodine za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima do sada je stambeno zbrinuo 800 izbegličkih i raseljeničkih porodica u pokrajini, saopštio je danas taj Fond.

U saopštenju podovom Međunarodnoh dana izbeglica, 20. juna, Fond je naveo da je u toku realizacija programa otkupa kuća i dodela građevinskog materijala u 22 opštine u pokrajini, kao i program pomoći povratničkim poljoprivrednim zadrugama u Hrvatskoj.

"Zatvaranje preostalih kolektivnih centara za smeštaj izbeglica na području Vojvodine predstavlja još jedan od prioriteta pokrajinske vlade, a tom cilju ćemo se sasvim približiti do kraja godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će do kraja 2012. biti zatvoreno pretposlednje prihvatilište u Vojvodini.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) svrstao je Srbiju u grupu pet zemalja u svetu u kojima je takozvana situacija produžene izbegličke krize.

U Srbiji i dalje živi 70.000 ljudi sa izbegličkim statusom, kao i 210.000 interno raseljenih lica s Kosova i Metohije. Polovina onih koji i dalje imaju izbeglički status i onih koji su u međuvremenu stekli državljanstvo Srbije smešteno je u Vojvodini.

Kako je danas saopštio Fond, izbeglički talas koji se slio na prostor Vojvodine značajno je uticao i na demografski rast stanovništva jer, po popisu iz 2002. godine, izbeglice čine oko devet odsto ukupne vojvođanske populacije.

Rekorderi po broju izbeglica, u odnosu na ukupan broj stanovnika, jesu opštine Šid i Inđija, u kojim izbeglice u ukupnoj populaciji učestvuju sa preko 20 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track