Proslava Dana Dunava na Adi Huji

Dan Dunava

Proslava Dana Dunava na Adi Huji

Beograd -
Želimo da pošaljemo poruku koliki značaj Dunav ima za našu zemlju. On nas ekonomski povezuje sa centralnom Evropom i Crnim morem

BEOGRAD - Centralna proslava Međunarodnog Dana Dunava biće održana 30. juna u Supernatural parku na Adi Huji, umesto kao do sada na Zemunskom keju, saopštili su danas organizatori manifestacije prilikom predstavljanja kampanje Dan Dunava u beogradskoj galeriji "Ozon".

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, Koka kola sistem kao i veliki broj vladinih i nevladinih organizacija, koje učestvuju u projektu, obeležiće 29. jun - Međunarodni dan Dunava u 27 gradova širom Srbije.

"Želimo da pošaljemo poruku koliki značaj Dunav ima za našu zemlju. On nas ekonomski povezuje sa centralnom Evropom i Crnim morem. Dva grada sa najvećim ekonomijama Beograd i Novi Sad nalaze se na Dunavu i ono što je najvažnije Dunav je izuzetno bitan za vodosnabdevanje i kao energetski potencijal Srbije", rekao je direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

Prodanović je istakao da svojim ponašanjem prema vodama "ne smemo da ugrozimo život budućih generacija", i da zato moramo da očuvamo hidrološke resurse.

"Zadovoljstvo je što ova kampanja ostavlja konkretne rezultate u čišćenju obala, prikupljanju ambalažnog otpada, ali i pokretanje jedinstvenih projekata, kao što je projekat revitalizacije Ade Huje", zaključio je Prodanović.

Načelnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda Nataša Đokić izjavila je da je ekološka situacija na Adi Huji alarmantna i da zbog toga treba posvetiti punu pažnju revitalizaciji ovog dela Dunava.

"Kvalitet vode i životne sredine ne služe nam na čast. Urađeno je preko 2000 analiza vode i svi podaci govore da je kvalitet vode toliko loš da ne može da se koristi ni za turističko-rekreativne aktivnosti", rekla je Đokić.

Đokić je podvukla da je to upravo razlog zbog koga će Dunavcu i Adi Huji biti posvećena izuzetna pažnja kako bi ovi delovi Dunava i Beograda mogli da se ponovo koriste i da se, kako je istakla, "iskoristi njihov pun potencijal".

Inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) sačinjena od 14 zemalja podunavskog regiona.

Nacionalni koordinator pri ICPDR za Srbiju je Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, čiji je osnovni cilj, kako se navodi, poboljšanje i očuvanje dobrog statusa voda u slivu Dunava.

Savezna Republika Jugoslavija 30. januara 2003. godine ratifikovala je Konvenciju o zaštiti reke Dunav, a SCG je postala punopravnhi član Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav 19. avgusta iste godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track