VELIKO INTERESOVANJE ZA NARODNI MUZEJ: Vranjanci  se u Noći muzeja podsetili baštine svog grada
Foto: T.S.

VELIKO INTERESOVANJE ZA NARODNI MUZEJ: Vranjanci se u Noći muzeja podsetili baštine svog grada

Srbija -

VRANJE - Noć muzeja u Vranju počela jeTerzijskom radionicom - tradicionalne tehnike izrade i ukrašavanja narodnih nošnji u Narodnom muzeju.

Radionicu je vodio Zoran Radosavljevć, uz stručni nadzor kustosa etnologa Ive Laković.

Projekat je podržan sredstvima Grada Vranja.

U Evropskoj noći muzeja bila su otvorena tri objekta, Narodni muzej - Zgrada Selamluka, Galerija Narodnog muzeja i Muzej kuća Bore Stankovića.

U Galeriji Narodnog muzeja posetioci su mogli da pogledaju izložbu slika Decembarska grupa (1955-60) Zbirka savremene galerije Zrenjanin, i izložbu karikatura Mira Stefanovića. U Narodnom muzeju, zgradi Selamlukazainteresovane je dočekao enterijer vranjske gradske kuće iz prve polovine 20. veka. Radi se o proširenoj izložbenoj postavci iz etnološke zbirke.

Foto: T.S.
Foto: T.S.

Trpezarija je pripadala vranjskoj porodici Hadži-Dinić, a spavaća soba je poklon Miomire Ilić Ristić.

U okviru stalnih postavki našla se je i izložba eksponata iz arheoloških zbirki, materijalni ostaci sa teritorijePčinjskog regiona iz mlađeg kamenog doba (6.000 godina p.n.e.) do početka 19. veka.

Vranjanci su mogli da pogledaju i seoske i gradske nošnje sa juga Srbije iz 19.i 20.veka kao i predmete pokućstva iz tog perioda, zatim dnevni salon porodice Stajić (kupljen u Beču 1909.), devojačku sobu porodice Đorić i spavaću sobu s početka 20.veka, u pitanju je takođe stalna postavka.

Svečano je obeležen 18. maj, Međunarodni dan muzeja, 20. maj, Evropska noć muzeja i Nacionalnanedelja muzeja.

Foto: T.S.
Foto: T.S.

Saša Stamenković vd direktora Narodnog muzeja u Vranju napominje da je ove godine manifestacija proširena i sa novim naslovom, a neki od programa trajaće i do kraja meseca.

"Ukupan broj posetilaca tokom manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 je 1.189, a broj posetilaca u Evropskoj noći muzeja je 310. Broj posetilaca se odnosi na tri naša objekta, Narodni muzej - Zgradu Selamluka, Galeriju Narodnog muzeja i Muzej kuću Bore Stankovića. Oko 200 ljudi je posetilo Muzej, oko 70, Muzej kuću Bore Stankovića i 40 Galeriju Narodnog muzeja. Vrata sva naša tri objekta bila su otvorena za sve posetioce. Ulaz u sve objekte muzeja je bio besplatan", navodi Stamenković.

(T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track