GRMELO U TREŠNJEVCU KOD KANJIŽE: Održana deseta Traktorijada
Foto: Saša Urošev

200 prekaljenih uzelo učešće

GRMELO U TREŠNJEVCU KOD KANJIŽE: Održana deseta Traktorijada

Srbija -

KANJIŽA - Sve je od moćnih konjskih snaga brektalo u nedelju, u Trešnjevcu kod Kanjiže na 10. jubilarnoj „Traktorijadi“.

U celodnevnon nadmetanju više od 200 prekaljenih traktorista uživalo je više od 3.000 posetilaca nadaleko poznatogtakmičenja.Oni su bez daha pratili vratolomije traktorista, poput povlačenje teške betonske gromade kroz kaljugu, ali i umešne vožnje kroz “ blato do kolena”. Proveravala se na “Traktorijadi” i spremnost u kačenju priključaka, kretanju unazad, vožnji ubrzanja na suvom, ali i povlačenju tereta.

Uz smotru poslednje reči tehnike, najmodernijih traktora poznatih proizvođača, posetioci su mogli da vide i raritetneprimerke. Mnogi oldtajmeri još uvek služe vlasnike:-Ovaj „Zetor 50 super“ sluša me, iako smo vršnjaci. Kupio sam ga pre 15 godina u Padeju. Malo je ojačan u odnosu na original, da bude sigurniji. Sa njim prevozim kukuruz, seno, drva i drugi teret- kaže Šandor Mokuš (62) iz Padeja kod Čoke.Čuvenom „Zetoru“ odan je i Peter Zaboš (66) iz Čantavira. Njegov primerak, takođe, je vremešan. Proizveden je davne 1957. godine.

- Traktor je nešto mlađi od mene, ali smo još zajedno. Videćemo ko će duže izdržati. Kupio sam ga pre desetak godina. Iako je star, nije ga teško održavati. Redovno menjam ulje i čistim vazdušni filter. Sve je kao u pesmi: Traktor, traktor, traktorče, vozi Mile motorče”....- kaže Zaboš.“Traktorijadi” je prisustvovao i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

On je poručio da ova manifestacija dokazuje koliko su naši poljoprivrednici odani svom poslu:- Slika iz Trešnjevca svedoči o njihovoj životnoj energiji, i govori o tome da se u Srbiji može normalno živeti. Ako je neko vredan i predan svom poslu, može sebi i porodici da obezbedi sigurnu egzistenciju- kazao je Pastor.S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja