Najnovije vesti

JEDINSTVENI PRIRODNI FENOMEN: Cvetanje Tise prizor koji se pamti
Foto: /

Lepota

JEDINSTVENI PRIRODNI FENOMEN: Cvetanje Tise prizor koji se pamti

Srbija

Novi Bečej upisao se na svetsku listu turističkih znamenitosti

Proteklog vikenda u Novom Bečeju slavio se ljubavni ples „tiskog cveta“, insekta koji postoji na samo nekoliko mesta u svetu.

„Tiski cvet“ ima jedinstven životni ciklus i zaslužan je za takozvano cvetanje Tise, koje predstavlja poslednju fazu njegovog života. Manifestacija „Kad Tisa cveta“ već se godinama održava na obali Tise u Novom Bečeju i privlači brojne turiste iz zemlje i regiona.

Tri dana praznik

Oni dolaze sa željom da uživaju upravo u ovom prirodnom fenomenu - ljubavnom plesu „tiskog cveta“, kada u jednom danu larva koja je u mulju provela tri godine, izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke završavajući svoj životni vek.

Zbog specifičnih okolnosti koje su potrebne, cvetanje Tise ne dešava se svake godine, ali onaj ko je posetio Novi Bečej u nedelju, imao je priliku da uživa u prizoru koji se pamti.

foto: /

Tokom tri dana manifestacije „Kad Tisa cveta“, od petka do nedelje, posetioci su mogli da uživaju u prijatnoj atmosferi na obali Tise, da puste niz vodu upaljene svećice i pritom zamisle ljubavnu želju, kao i da uživaju u rok koncertima u petak i subotu.

Turisti su u Novi Bečej proteklog vikenda dolazili sa različitih strana, a neki od njih stigli su iz Temerina, Subotice, pa čak i Užica.

Ispunjenje ljubavnih želja

Milica Antonijević iz ovog grada kaže: „Dolazim ovde nekoliko poslednjih godina kod rodbine, a što se tiče cvetanja Tise, vidim ga prvi put jer do sada nikada nisam imala priliku, a stvarno sam želela. Ovog puta sve se pogodilo. Sinoć smo puštali svećice niz reku, tako da je doživljaj bio kompletan.“

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...