(FOTO) ŽUPA PUNA SNAJKI IZ SKADRA I TIRANE: Naše devojke neće na selo, pa se momci s Rasine žene Albankama!
Foto: AP/Ilustracija

Zamalo da imanja ostanu pusta i bez naslednika

(FOTO) ŽUPA PUNA SNAJKI IZ SKADRA I TIRANE: Naše devojke neće na selo, pa se momci s Rasine žene Albankama!

Srbija -

Sve više muškaraca iz Župe i Aleksandrovca svoje životne partnerke pronalazi u okolini Tirane i Skadra. Za manje od 10 godina, u Rasinskom okrugu sklopljeno blizu 200 mešovitih brakova.

foto: AP

Na teritoriji Rasinskog okruga je za manje od 10 godina, prema nekim procenama, sklopljeno blizu 200 srpsko-albanskih brakova. Albanskih snaja ranije je najviše bilo u opštini Brus, a mlade iz Albanije u poslednje vreme sve češće dovode mladoženje iz Aleksandrovca.

ALBANKE MASOVNO BEŽE OD SVOJIH I UDAJU SE ZA SRBE: Razloga za to je puno a glavni je pomalo BIZARAN

Malo je nedostajalo pa da u aleksandrovačkom selu Gornji Stupanj domaćinstvo Jovanović, koje je trebalo da naslede rođena braća Zoran (45) i Dragutin (41), ostane pusto i bez naslednika. Stariji Zoran je zato odlučio da poslušao savet prijatelja i životnu partnerku potražio u okolini Tirane.

foto: Reuters

Imao sam devojaka, ali...

- Imao sam devojaka, ali je uglavnom bio problem što su se dvoumile oko života na selu - svedoči za Novosti Zoran Jovanović.

- Godinu dana sam se mučio sam sa sobom i razmišljao. Nisam bio suguran kakve će reakcije da budu. Kada sam prelomio i otišao, na kraju i upoznao buduću tazbinu, video sam da su to normalni ljudi, koje, kao i nas, muče isti problemi.

Trgovište: Albankama daju pet miliona dinara za udaju

Miu (30) je doveo u Župu 10. novembra 2012, a venčali su se 13. januara naredne godine. Kaže da je više od 150 radoznalaca prodefilovalo kroz njihov dom da vidi u to vreme prvu Albanku u selu. Venčanje je obavljeno u okviru popularne TV emisije, a sudbonosno "da" izgovorili su i njegov brat Dragutin i Mirjana, takođe mlada iz Albanije.

- Imamo skladan brak, nismo razmenili ni pet loših rečenica - uverava nas Zoran, dok pokušava da se "odbrani" od sinova Đorđa (4) i Mihajla (2). - Mia je sama poželela da promeni veru.

"Odmah sam se zagledala u Zorana"

Lepa Albanka priča da se odmah zagledala u Zorana, a da je prihvatila pravoslavlje jer misli da žena treba da prati svog čoveka.

STIGLO 7 SNAJKI: Albanske mlade spasle Buđevo!

- Nisam se nikada pokajala što sam došla - kaže nam Mia.

Njena zaova Mirjana (38) kaže da joj je na početku bilo malo teže, dok nije savladala srpski jezik.

- Došla sam među dobre ljude, i naravno da mi je dobro - kaže nasmejana Mira, majka trogodišnje Jasmine i Mateje, koji tek treba da napuni godinu dana.

Inače, obe snaje redovno viđaju svoju rodbinu.

Braća Jovanović rade u fabrici i posluju s voćem. Od stočarstva su odustali. Slična zanimanja preovlađuju i u drugim župskim selima gde ima albanskih snaja, u Subotici, Rataju, Osrecima, Zleginju...

Selo Garevina, sa 100 domaćinstava, ima četiri mlade iz Albanije. Flora (36) iz skadarskog kraja je jedna od njih. Udala se za Miroslava Damjanovića (40), auto-mehaničara u Kruševcu. Imaju ćerku Ninu od dve i po godine i iščekuju prinovu.

- Moj prijatelj iz Krive Reke se oženio Albankom. Tako sam i upoznao Floru, jer su bile drugarice - otkriva nam Miroslav. - U početku je mnogima bilo neobično, ali više nije.

foto: AP/Ilustracija

Flora kaže da je njena sestra udata u selu Švrane kod Kruševca i da joj jedino smeta što je procedura dobijanja srpskog državljanstva skupa i mukotrpna.

- Bavimo se voćarstvom, ali ove godine nismo imali sreće zbog suše. Tako je to na selu, jedne godine bude mraz, druge grad, treće nas muči cena otkupa - kaže Flora.

- Pouzdano znam da se niko od članova rodbine buduće mlade nije požalio kada su došli da provere u koju porodicu dolazi njihova devojka, a razlozi za udaju su uglavnom ekonomske prirode - objašnjava Radoje Radić, jedan od retkih ovlašćenih sudskih prevodilaca albanskog jezika.

- Oko 70 odsto devojaka koje dođu u Srbiju da se udaju su katolikinje, dok su ostale muslimanske vere. S vremenom nauče i naviknu se na srpske običaje.

Rođeno četrdesetak mališana

Prvi brakovi sa državljankama Albanije počeli su u Aleksadrovcu početkom 21. veka. Najčešće su se na taj korak odlučivali stariji mladići iz seoskih sredina, koji suprugu nisu mogli da nađu na našim prostorima.

foto: Zorana Jevtić

- Kod nas je sklopljeno u proteklom periodu oko 25 brakova, a rođeno je od 30 do 40 dece - kaže Zoran Maletić, matičar iz opštine Aleksandrovac, gde se godišnje obavi od 80 do 100 venčanja. - Posebnih procedura što se tiče sklapanja braka sa državljankama Albanije nema, to se čini kao u slučaju bilo koje druge strane državljanke. Sudski tumač prisustvuje ukoliko ne znaju dobro naš jezik.

(Kurir.rs/Večernje novosti/S. Babović/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ZAPROSIO JE DEVOJKU NA IVICI PROVALIJE: Najlepši trenutak u životu prekinula im je KATASTROFA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track