Najnovije vesti

UŽAS KOD VRANJA: Nastavljen pomor ribe u Južnoj Moravi
Ilustracija, Foto: FoNet

UŽAS KOD VRANJA: Nastavljen pomor ribe u Južnoj Moravi

Srbija

VRANJE - U Južnoj Moravi i dalje se odvija pomor ribe, koji su meštani okolnih sela prijavili prošle nedelje, izjavio je predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

 

Tričković je kazao danas da se još uvek ne zna šta je prouzrukovalo pomor ribe u Južnoj Moravi, ali da reka sada izbacuje manje količine uginule ribe.

 

"Postoje dve varijante zašto je došlo do pomora ribe, ili je u pitanju nizak vodostaj reke i nedostatak kiseonika i samim tim je veća koncentracija otrova u reci u kojoj je stalno prisutno zagadjenje ili je u pitanju hemijsko zagadjenje koje je došlo iz nekog od industrijskih pogona", rekao je on.

 

Tričković je kazao da se radi o većoj količini uginule ribe medju kojima ima i krupnih primeraka, koje se vide kako plutaju rekom ili ih reka izbacuje na obalu i dodao da je to prvi veći ekološki incident koji se desio na prostoru Vranja ove godine.

 

"Gradska uprava je iz domena svojih nadležnosti preduzela sve što je potrebno i mi smo pokrenuli inicijativu za rešavanje ovog problema, ali veliki deo posla je na republičkim inspekcijama koje imaju sva zakonska ovlašćenja da se time bave", rekao je Tričković i dodao da "očekuju rezultate analiza od uzoraka koje su uzeli veterinarska inspekcija sa komunalnom policijom".

 

Tričković je naveo i da su gradjani odmah upozoreni da ne koriste za ishranu ribu koju reka izbacuje na obalu.

 

Pomor ribe zabeležen je na Južnoj Moravi kod sela Zlatokop, Ćukovac i kod Vranjske Banje, zbog čega je Zavod za javno zdravlje iz Vranja uzorkovao vodu iz Južne Morave kod Bujanovca, Vranja i Vladičinog Hana, a rezultati analiza se još čekaju.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto:Fonet Danijela Pavlović

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...