Najnovije vesti

VANREDNO STANJE U NOVOJ VAROŠI: Suša mori Javor, vojska pritekla u pomoć
Foto: Zoran Šaponjić

Stigle dve kamionske cisterne

VANREDNO STANJE U NOVOJ VAROŠI: Suša mori Javor, vojska pritekla u pomoć

Srbija

BEOGRAD - Vojska Srbije uputila je dve kamionske cisterne koje će dopremati vodu za piće do meštana ugroženih sela u opštini Nova Varoš gde je juče i zvanično uvedena vanredna situacija zbog posledica dugotrajne suše.

 

- Vojne cisterne su ukupne zapremine deset kubika i sve dok bude potrebe dopremaće vodu za piće meštanima iz ugroženih sela. Voda će se distribuirati u kordinaciji sa predsednicima mesnih zajednica koji su najbolje upućeni u situaciju na terenu-kaže Radivoje Bujišić, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.

 

Najteža situacija je u selima na padinama Javora, poznatom stočarskom kraju. Zbog dugotrajne suše utanjila su izvorišta i presušili planinski potoci , a od jutros je suvo korito i reke Vrševine u Božetićima na kojoj su meštani pojili stoku.

 

-Situacija je alarmantna, zbog čega smo kao i pre pet godina zatražili pomoć vojske, a očekujemo i drugu pomoć države. Ni najstariji meštani ne pamte ovako visoke temperature u ovo doba godine, a problema ima u gotovo svim selima - kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

 

(Kurir.rs/Blic/Željko Dulanović/Foto: Zoran Šaponjić/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...