I malinari s juga prete blokadom auto-puta

Besni i ogorčeni

I malinari s juga prete blokadom auto-puta

Srbija -
Proizvođačima maline u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu veliki otkupljivači nude 80 dinara za kilogram, dok je u celoj Srbiji ta cena 100 dinara

VRANJE/SURDULICA - Više od 300 proizvođača malina sa juga Srbije, posebno iz Surdulice, Vladičinog Hana i Vranja, moraće da se izbore za tržišnu cenu svog proizvoda nepopularnim merama i akcijama.

Jedan od njih, David Savić iz surduličkog sela Jelašnica, besan je zbog činjenice što neko, administrativnim i zakulisnim radnjama, deli malinare u Srbiji na manje i više vredne, čime obara cene ovogodišnjeg roda.

"Proizvođačima maline u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu veliki otkupljivači nude 80 dinara za kilogram, dok je u celoj Srbiji ta cena 100 dinara", objasnio je Savić problem malinara sa juga.

On apeluje na državne institucije da se hitno postigne dogovor jer ne postoji ni jedan razuman argument zbog koga bi otkupljivači malinu iz Arilja i Ivanjice plaćali 100, a iz Surdulice, Vladičinog Hana i Vranja 80 dinara.

"Ako se sve nastavi kako je sada pošlo, ako nam svi okrenu leđa, malinari iz ova dva okruga će izgleda svoje interese ostvariti blokadom auto puta, jer je to sada izgleda jedino rešenje", izjavio je Savić.

Vladimir Bojović iz Odseka za poljoprivredu Regionalne privredne komore u Leskovcu kaže da je blokada auto puta nije rešenje i da će na taj način malinari sebi samo napraviti materijalnu štetu.

"Blokada puta nije rešenje. Malinari sa juga, a njih je oko 300, moraju hitno da se povežu sa kolegama is Srbije, tako da se oni izbore i za ove sa juga", rekao je Bojović i apelovao da se to što pre ostvare takvi kontakti sa proizvođačima iz Arilja.

Bojović krivicu za postojeće stanje delom prebacuje i na proizvođače, za koje kaže da nisu organizovani i da deluju gotovo kao slobodni strelci.

"Mi smo insistirali da se u Leskovcu i Vranju naprave velika i jaka udruženja, jake zadruge. Imamo i program pomoći zadrugama od Vlade Danske za nove zasade malina ali, nećete mi verovati, to naše malinare skoro da ne interesuje", kaže na kraju Vladimir Bojović iz Privredne komore Leskovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track