DAN KADA JE UVEDENA REPUBLIKA: Članovi SUBNOR-a u Jagodini obeležili 29. novembar

nostalgija

DAN KADA JE UVEDENA REPUBLIKA: Članovi SUBNOR-a u Jagodini obeležili 29. novembar

Srbija -

JAGODINA - Predavanjem na temu "Sukob ideologija u Srbiji 1941 - 1945.", polaganjem venaca na spomenik Svetozaru Markoviću i uručenjem priznanja danas su članovi SUBNOR-a, Jagodine i Pomoravskog okruga s prijateljima iz Mladenovca, Kragujevca i drugih gradova Srbije obeležili 29. novembar, nekadašnji praznik i dan nekadašnje zajedničke države.

Istoričar Dejan Tanić rekao je da je Dan Republike bio vezan za jednu partiju, jednu ideoliogiju ali je, kako kaže, to datum koji u širem smisu ima značaj jer je tada zvanično uvodeno "republikansko uređenje u tadašnjoj Jugoslaviji".

"Republikanske ideje nisu nastale u Drugom svetskom ratu, nego mnogo ranije, u vreme Svetozara Markovića, a 29. novembra je i odlučeno da republikansko uređenje u Jugoslaviji bude i zvanično, tako da se danas u

foto: Zorana Jevtić

Jagodini obeležava bez ikakvih stranačkih pretenzija, kao jedan krupan politički događaj", naveo je Tanić.

Taj dan se više ne slavi i ne obeležava ali je, smatra Tanić, i dalje taj datum jedan od ključnih u istoriji.

On je, nakon polaganja venaca na spomenik Svetozaru Markoviću, rekao da je u njemu Srbija u "to vreme imala političara visokog evropskog formata". Inače, svečanosti su prisustovali i potpredsednik SUBNOR-a Srbije Zzeljko Zirojević i član Republičkog Odbora SUBNOR-a Velimir Ostojić, a njih je pozdravio predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Pomoravlja, Resave i Levča Jovan Trbušcić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: (KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track