PRIČAJU O PODIZANJU NATALITETA, A U STVARNOSTI JE OVAKO: Država kasni sa isplatama naknada za trudničko bolovanje
Foto: Profimedia

licemerje

PRIČAJU O PODIZANJU NATALITETA, A U STVARNOSTI JE OVAKO: Država kasni sa isplatama naknada za trudničko bolovanje

Društvo -

NOVI SAD - Roditeljski portal Bebac zatražio je danas od Vlade Srbije da trudnicama hitno isplati sve zakasnele naknade za trudničko bolovanje.

"Od silnih obećanja i priča o podizanju nataliteta ovo je realnost: trudnicama i dalje kasne naknade za trudničko bolovanje. Ovo je samo još jedna potvrda krajnje neozbiljnog i neodgovornog pristupa države roditeljstvu. Zahtevamo da pronadjete rešenje i da nijednoj trudnici više ne kasni naknada za bolovanje ni jedan jedini dan!", naveo je Bebac (www.bebac.com) u otvorenom pismu Vladi Srbije.

foto: Profimedia

Precizira se da je Bebac od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) dobio zvaničan odgovor da naknade kasne zbog "neadekvatnog planiranja sredstava za isplatu naknade zarade za trudničko bolovanje".

Portal Bebac je podsetio da je po Zakonu o zdravstvenom osiguranju RFZO obavezan da izvrši uplate u roku od mesec dana od prijema dokumentacije od poslodavca i zatražio odgovornost za kršenje zakona.

"Već je ustaljena praksa da poslodavci i RFZO odgovornost prebacuju jedni na druge, dok roditelji ispaštaju, i to u situaciji kada ih čekaju dodatni troškovi oko kupovine opreme za bebe i to po najskupljim cenama u Evropi, a niko im neće oprostiti ni plaćanje računa državi zbog koje su sad u problemu", dodaje se.

foto: Profimedia

Bebac je poručio nadležnim državnim organima i institucijama da prestanu da "zamajavaju" roditelje "lažnim obećanjima i u najmanju ruku licemernim propagiranjem kampanja za povećanje nataliteta".

Isplata trudničkog bolovanja

U naredna dva dana počeće isplata naknade za trudničko bolovanje, nakon što je Vlada Srbije obezbedila 400 miliona dinara, koliko je nedostajalo za tu namenu.

Problem u isplati naknade trudničkog bolovanja nastao je, naime, zbog toga što je prethodno rukovodstvo Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje neadekvatno planirao novac za tu namenu, a nakon detaljne analize novo je rukovodstvo RFZO uz podršku Ministasrtva zdravlja uspelo da taj problem reši.

Inače, naknadu zarade za prvih 30 dana obezbeđuje poslodavac, a počev od 31. d

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track