Najnovije vesti

NOVOSAĐANKA INFICIRANA HIV-OM POSLE TRANSFUZIJE KRVI: Dugogodišnji dobrovoljni davalac nije znao da ima virus!
Foto: Petar Lazović

NOVOSAĐANKA INFICIRANA HIV-OM POSLE TRANSFUZIJE KRVI: Dugogodišnji dobrovoljni davalac nije znao da ima virus!

Srbija
14:48h

Jedna žena sa područja Južnobačkog okruga zaražena je ove godine HIV-om pošto je prošla kroz proces transfuzije krvi, objavio je danas novosadski lokalni portal 021.rs.

Kako se navodi, poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine zabeležen je 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Pokrajini.

Kao je 021.rs naveo, do infekcije je došlo kada je pacijentkinja primila krv "dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa".

Portal navodi da je u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija krv davatelja imala "nereaktivan rezultat", pa je upotrebljena za transfuziju.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su naveli da nije u pitanju propust zaposlenih, već takozvani "period prozora" od trenutka infekcije HIV-om, koji

traje i do šest meseci i u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

"Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog događaja. Ni kod nas, ni u svetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju", naveli su portal 021 iz Instituta.

foto: Profimedia

Nadležni iz Instituta su dodali da ukoliko prilikom popunjavanja upitnika pre svakog davanja krvi, dobrovoljni davalac ne navede da je imao rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati, što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, krv se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje.

U Institutu su poručili da "ne postoji bojazan da neko od građana bude inficiran putem transfuzije krvi ovog dobrovoljnog davaoca".

"Zdravstveni radnici su obavestili davaoca o njegovoj infekciji, nakon što je utvrđeno da je pacijentkinja inficirana putem transfuzije", naveli su u Institutu.

Apelovali su na građane da koriste dovoljan broj zdravstvenih ustanova i testova koji su dostupni širom Vojvodine, gde tokom cele godine mogu besplatno i anonimno uraditi analize na HIV.

Prema preliminarnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije.

Podaci govore da je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je deset osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini, dodaje 021.rs.

(Kurir.rs/021.rs)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV Dr Kurir sa Dr Predragom Konom: Ima li razloga za strah od vakcina u Srbiji?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...