DAN POBEDE OBELEŽEN U SUBOTICI: Proslavu bojkotovali konzulati Hrvatske i Mađarske
Foto: N.H.

odavanje počasti herojima

DAN POBEDE OBELEŽEN U SUBOTICI: Proslavu bojkotovali konzulati Hrvatske i Mađarske

Srbija -

SUBOTICA- U Subotici je i ove godine tradicionalno obeležen Dan pobede nad fašizmom, a na spomenik žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu i na spomenik poginulim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, borci SUBNORA, gradske delegacije, predstavnici SBO, Vlade Srbije i nekoliko predstavnika stranih ambasada, polažili su vence.

foto: N.H.

Ove godine međutim, proslavi 9. maja, Dana pobede nad fašizmom nije se odazvalo više političkih stranaka, neke organizacije a nisu došli ni predstavnici konzulata Hrvatske i Mađarske.

Neki su na Trgu proslavljali Dan Evrope.

Maksim Bakrač, predsednik SUBNORA grada Subotice, rekao je da su svima, kao i ranijih godina poslati pozivi. On je istakao da je „fašizam zlo, koje ne sme da se ponovi”.

Veljko Vojnić, zamenik Skupštine grada Subotice podsetio je da je Subotica imala oko 8000 žrtava, boraca koji su poginuli za slobodu i savremeno multikulturalno društvo u tom gradu. On je podsetio da je Subotica okupirana 12. aprila 1941. godine, a oslobodili su je Subotički partizanski odred i borci Crvene armije, 10. oktobra 1944. godine.

foto: N.H.

Obeleženo je sedam decenija od pobede saveznika nad fašizmom. Kao i prethodnih godina, obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Subotici odazvali su se izaslanici Rusije. Pomoćnik vojnog izaslanika ambasade Ruske federacije Georgij Kleban došao je sa svojim sinom.

Vence su palim Crvenoarmejcima poližili na spomenik na Pravoslavnom groblju, pored Klebana i predstavnici grada Subotice, SUBNORA, Policijske uprave Subotice, Rusi koji žive u Subotici i društvo Srpsko ruskog beloruskog bratstva Sveti knez Vladimir.

foto: N.H.

Dragan Stokin, starešina hrama Vaznesenija gospodnjeg u Subotici vršio je liturgiju na spomen obeležju u Dudovoj šumi.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track