KO JE MALVINA HOFMAN: Izložba o Amerikanki koja je putovala Srbijom 1919. osvojila Vranjance (FOTO)
Foto: Tatjana Stamenković

najveća američka vajarka 20. veka

KO JE MALVINA HOFMAN: Izložba o Amerikanki koja je putovala Srbijom 1919. osvojila Vranjance (FOTO)

Srbija -

VRANJE - U Galeriji Narodnog univerziteta u okviru “Dana Vranja” svečano je otvorena izložba crteža ,,Ko je Malvina Hofman?”.

1 / 6 Foto: Tatjana Stamenković

Izložba je posvećena najvećoj američkoj vajarki 20. veka koja je u istoriji umetnosti ostala zabeležena po veličanstvenim delima, pre svega po 104 bronzane skulpture... “Ovo je omaž prijateljstvu pojedinaca koje utiče na prijateljstva država”, rekao je publicista Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja u saradnji sa ambasadom SAD u Srbiji priređivač izložbe.

foto: Tatjana Stamenković

Vranje je jedan od sedam gradova u Srbiji u kome će prvi put biti javno prikazani crteži koje je Hofmanova uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković je otvarajući izložbu rekao da je ona podsetnik na prijateljstvo od pre jednog veka. ,,U susret obeležavanju sto godina od završetka Velikog rata, ponosno ističemo da je Srbija bila jedan od najvažnijih činilaca koja je doprinela pobedi, nad tada najmoćnijoj kolonijalnoj sili, Austrougarskoj. Iako je ovaj period obeležio najveće stradanje srpskog naroda, mala i slobodarska zemlja, pokazala se kao dostojan partner najvećih svetskih sila. Od samog početka rata, građani Sjedinjenih Američkih Država pokazivali su simpatije i podršku prema srpskom narodu. Slika umirućeg srpskog vojnika sa porukom „Srbiji je potrebna Vaša pomoć“ ojačala je taj osećaj solidarnosti.

foto: Tatjana Stamenković

Američki i srpski narod neguje višeslojnu tradiciju prijateljstva koja datira od Velikog rata. Kao iskreni prijatelj Srbije, tadašnji predsednik Amerike, Vudro Vilson pokazao je puno razumevanje za sve žrtve koje smo podneli kao narod. Isticanje srpske zastave na Beloj kući i proglašenje Srpskog dana na četvrtu godišnjicu od Austrougarske objave rata, dokaz je časti i poštovanja koje nije imala nijedna druga zemlja.

Nakon višedecenijskih iskušenja dve zemlje, Amerika je prepoznata kao značajan razvojni partner Republike Srbije i njenih lokalnih samouprava. Sa idejom unapređenja odnosa u svim oblastima, ova izložba je ujedno podsetnik na prijateljstvo od pre jednog veka. Unapređenje bilateralnih odnosa je osnovni podstrek za stvaranje nove budućnosti i uzajamnog poverenja zarad očuvanja mira na ovim prostorima. Ova dokumenta neka posluže budućim generacijama kao zajednički imenitelj ka unapređenju znanja i talenata”, rekao je gradonačelnik.

foto: Tatjana Stamenković

Posetioci izložbe biće u prilici da se upoznaju i sa istoriografskim dokumentima u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Geti institutu u Los Anđelesu.Umetniica je autorka čuvenog plakata „Serbia Needs Your Help“ u kampanji SAD za pomoć Srbiji.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track