MAMUT OD SLAME PRAVA ATRAKCIJA! Kako je nastala skulptura koja mami poglede Kikinđana (FOTO)
Foto: S.U.

originalno

MAMUT OD SLAME PRAVA ATRAKCIJA! Kako je nastala skulptura koja mami poglede Kikinđana (FOTO)

Srbija -

Posetioci kikindskog Narodnog muzeja imaju to zadovljstvo da, pored replike mamutice Kike i originalnog skeleta koji se čuva u specijalnom staklenom kavezu, vide i njenu slamnatu drugaricu.

Dvorištem muzeja od nedelje uveče dominira mamut od slame. Skoro tri dana, slamnatu skulpturu je pravio Nikola Faler, predsednik udruženja „Slama“ iz Osijeka i koordinator Međunarodnog “Slama Land Art Festivala” koji se održana u tom gradu.

U Kikindu je, na poziv organizatora 12. “Mamutfesta”, stigao kako bi posetiocima ove dečje manifestacije podario impozantnog mamuta u prirodnoj veličini. Obećanje je ispunio, a rezultat njegovog mukotrpnog rada zaista je vredan divljenja.

1 / 4 Foto: S.U.

Dragan Kiurski, kustos-pedagog Narodnog muzeja, potvrđuje Kuriru da je slamnata Kika već pobudila interesovanje Kikinđana svih generacija:

- Umesto dva dana, Nikola je ovu skulpturu pravio skoro puta tri dana. Ovo mu je, inače, treći i po dimenzijama najveći mamut. Interesatno je da je celokupnu drvenu konstrukciju doneo iz Osijeka, a mi smo obezbedili slamu. Za pravljenje ovog mamuta, Nikola je utrošio više od 200 kilograma slame. Sve je skoro sam uradio, ali mu se pri ruci našla njegova devojka Antonija. Iako je bilo planirano da slamnati mamut u dvorištu ostane do predstojećih 33. “Dana ludaje”, sasvim sigurno ovde će biti bar još nekoliko meseci- kaže Kiurski.

Vajaru slama dobro znana Nikola Faler je diplomirani vajar, a jedno vreme je radio i kao prosvetni radnik u jednoj osiječkoj srednjoj školi. Slama mu je veoma poznata, budući da mu je otac poljoprirednik, a od nje stvara zbilja prava umetnička dela- kaže Kiurski.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track