Festival muzičkog filma u Požarevcu
Foto: Kurir

FEMUF

Festival muzičkog filma u Požarevcu

Srbija -
U okviru festivala koncert će održati "Del Arno bend"

BEOGRAD - Prvi festival muzičkog filma - FEMUF biće održan od 16. do 21. jula u Centru za kulturu Požarevac, najavio je organizator.Program obuhvata osam naslova i predstavlja, kako je objašnjeno, "jedan fleksibilni koncept koji donosi čitavu lepezu žanrovskih pristupa muzici i muzičarima koji su ostavili značajan trag u oblastima roka, popa, panka, džeza".

Biće prikazani britanski filmovi iz 2007. godine - "Joy Division" u režiji Granta Gia i "Kontrola" Antona Korbijna.Dokumentarac "Joy Division" predstavlja emotivno svedočanstvo o čuvenom istoimenom britanskom post pank bendu, dok je glavni junak igranog filma "Kontrola" (Control) frontment tog sastava - Ijan Kertis, problematični mladi muzičar koji je postavio novi zvuk pank rok scene.

Kartis je bio na čelu benda "Joy Division" od 1977. do 1980, a film prikazuje njegov nestabilan brak i ljubavne afere, kao i razvoj bolesti i epileptične napade koje je dobijao sve češće i koji su doprineli njegovom samoubistvu veče pre prve američke turneje britanskog benda.Na programu su i igrani filmovi "Četiri minuta" Krisa Krausa (Nemačka), "Kameron, flamenko legenda" Haimea Ćavarija (Španija) i "Četvrti tenor" Harija Basila (SAD), dokumentarci "Lu Ridov Berlin" Džulijana Šnabela (SAD) i "Herbi Henkok" Douga Biroa i Jona Fajna (SAD), kao i domaće igrano-dokumentarno ostvarenje "Fank-i-lastiš crnog zuba" Dušana Kojića - Koje o grupi "Disciplina kičme"."Četiri minuta" govori o mladoj ženi, koja tokom izdržavanja zatvorske kazne uči da svira klavir, reditelj Haime Ćavari predstavlja istinitu priču o životu legendarnog španskog flamenko majstora, dok u ostvarenju "Četvrti tenor" glavni junak, kako bi impresionirao ženu koju voli, odlazi u Italiju da bi učio pevanje, ali njegovi napori ne daju rezultate.

Publika će imati priliku da pogleda i intimni dokumentarac o džez pijanisti Herbiju Henkoku i njegovoj saradnji sa desetinama najboljih pop umetnika, ali i film o Lu Ridovoj izvedbi njegovog najsumornijeg albuma "Berlin" iz 1973, koji je osmišljen kao priča o dvoje narkomana, prepuna nasilja, bola i smrti, te su ga kritičari ocenili kao "izuzetno neslušljiv".U okviru FEMUF-a koncert će održati "Del Arno bend".Festival organizuje Centar za kulturu Požarevac uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track