SENZACIONALNO OTKRIĆE U SRPSKOM STOUNHENDŽU: Na figurinama iz jagodinske Belice pronađen kod iz kamenog doba! Misteriozni sistem crtica i tačkica
Foto: Shutterstock

Protopismo staro oko 8.000 godina

SENZACIONALNO OTKRIĆE U SRPSKOM STOUNHENDŽU: Na figurinama iz jagodinske Belice pronađen kod iz kamenog doba! Misteriozni sistem crtica i tačkica

Srbija -

BEOGRAD - Protopismo staro oko 8.000 godina, sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen, otrkiveno je na figurinama trudnica u raznim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, na arheološkom lokalitetu Belica kod Jagodine.

Naučnici kažu da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar kojim su zabeleženi ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa, pišu Novosti.

Do otkrića je neočekivano došao arheolog prof. Milorad Stojić koji je godinama istraživao Belicu. On kaže da je povećavajući fotografije figurina uočio frapantne minijaturne zapise, zareze i udubljenja.

Stojić objašnjava da pošto su figurine pronađene u jami povezanoj s kultom zimske kratkodnevice postoji verovatnoća da zapisi izražavju neke vremenske intervale.

Prvi tragovi praistorijskog naselja na lokalitetu Belice uočeni su još sedamdesetih godina prošlog veka, a u žizu pažnje je došlo 2002. godine.

Konačnu reč dalo je nedavno istraživanje nemačkih arheologa opremljenih georadarima. Oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trpougla i spirale.

Tim istraživanjima urtvrđeno je da je Belica najstarije i najmonumentalnije kultno astronomsko sedište u Evropi. Svetilšte je napravljeno pre oko 8000 godina, a figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track