CARIČIN GRAD NA METI VANDALA: Divlji tragači za blagom oštetili ulaz na crkvi
Foto: Jugmedia.rs

arheološka mafija

CARIČIN GRAD NA METI VANDALA: Divlji tragači za blagom oštetili ulaz na crkvi

Srbija -

Tim arheologa iz Narodnog muzeja u Leskovcu utvrdio je da su divlji kopači zlata oštetili glavni ulaz u konzerviranoj bazilici na arheološkom lokalitetu Caričin Grad kod Lebana, 350 metara od južnog bedema Donjeg grada.

“Uklonjeno je 8 kamenih ploča koje su činile prag ispod koga je kopano. Po izgledu zemlje, najverovatnije je kopano dan ili dva ranije. Ovo oštećenje poda, odnosno praga može se pripisati tragačima zlata i drugih skupocenih relikvija. Obilaskom crkve utvrđena su i oštećenja ranijih divljih kopanja u oltarskom prostoru. Ovim divljim kopanjem učinjena je šteta na bazilici i nikada se neće saznati šta i da li je nešto pronađeno”, pričaju za Jugmediu članovi tima, arheolog Vladimir Stojanović, kustos arheolog i Vladimir Stevanović, kustos arheolog, navodi Jugmedia.rs.

foto: Jugmedia.rs

Reč je o o jednobrodnoj crkvi, koja je obeležena kao bazilika J, a iskopavana je 1975-1976 godine.

Bazilika, koja je bila na udaru lopova, sastoji se od jednobrodnog naosa sa oltarskom apsidom na istočnoj strani, narteksa sa pastoforijama i atrijuma.

Konzervacija ove bazilike je vršena 70-tih godina i stepen njene očuvanosti je dobar. Bazilika je zidana u mešovitoj opus mihtum tehnici, redovima kamena i opeke.

“Obilaskom crkve utvrđena su i oštećenja ranijih divljih kopanja u oltarskom prostoru”, dodaju areheolozi.

Na meti tragača za skrivenim blagom su i drugi arheološki lokaliteti na području Leskovca, a svi vredni predmeti, pretpostavlja se, uglavnom završavaju na crnom tržištu i preko granica Srbije.

foto: Jugmedia.rs

“Kazne za nelegalna iskopavanja su blage i uglavnom se završava oduzimanjem predmeta i uslovnom kaznom”, komentarišu u Narodnom muzeju Leskovac.

Arheološka istraživanja na Caričinom gradu vrše od 1912. Godine, a nalazi se čuvaju u Narodnom muzeju u Leskovcu i Arheološkom institutu u Beogradu.

Ilegalna iskopavanja, pljačka i preprodaja arheoloških predmeta na arheološkim lokalitetima u Srbiji imaju veoma dugu tradiciju. Vođeni tragom lokalnih legendi o skrivenom blagu, divlji kopači koriste metal detektore i pretežno traže novčiće iz rimskog i vizantijskog perioda. Procene su da što aktivnih što pasivnih kopača ima preko 3.000 u Srbiji.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, Foto: Jugmedia.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track