OBOREN I DRUGI VELIKI REZERVOAR: Lopovi do koske čerupaju bivšu lozničku Viskozu
Foto: Kurir/T. Ilić

propast

OBOREN I DRUGI VELIKI REZERVOAR: Lopovi do koske čerupaju bivšu lozničku Viskozu

Srbija -

LOZNICA – Pre mesec dana oboren je prvi, a sada je istu sudbinu doživeo i drugi veliki rezervoar nekadašnje ‘’Celuloze’’ jedne od fabrika koje su do skoro deceniju i po bile u sastavu danas potpuno uništene HK ‘’Viskoza’’. Ova fabrika je poslednjih godina, kao uostalom i sve ostale koje su bile u ovom fabričkom krugu, godinama potpuno neobezbeđenom i neograđenom, ‘’počišćena’’ do betonskog kostura i jedino je dimnjak još uvek ceo.

foto: Kurir/T. Ilić

Oba rezervoara uništena su po istom sistemu, prvo je sav limeni omotač poskidan sa krova, a onda i sa stranica i kada je ostao samo jedan bočni zid usledilo je rušenje. Sve to odvija se već godinama naočigled svih koji magistralom Loznica - Banja Koviljača -Mali Zvornik idu pored fabrike koja je nekada zapošljavala i više od 11 hiljada ljudi, a pljačka prolazi nekažnjeno.

foto: Kurir/T. Ilić

Od prestanka proizvodnje u hemijskom delu ‘’Viskoze’’ početkom 2005. do danas iz nje su najpre odnošene mašine i elektro-motori, a onda je usledilo kontrolisano sečenje opreme uz saglasnost nadležnih, a najčešće hajdučija gde je uzimao koje šta, kad i kako hteo. To što je minulih godina bilo i nekoliko pogibija i što u fabrici još ima opasnih materija nije sprečile one koji su se nameračili da pokupe sve što se može unovčiti da potpuno očerupaju ‘’Viskozu’’, a taj ‘’biznis’’ još uvek traje.

Ove godine na red su, čini se, došli poslednji krupniji objekti pa je u prvim danima januara oboren višemetarski metalni toranj, težak više tona, deo nekadašnjeg pogona rekuperacije koji je pripadao fabrici ‘’Celvlakno’’, pre mesec dana jedan, a sada i drugi veliki rezervoar ‘’Celuloze’’.

Još samo je ostalo da počnu da ruše nekoliko visokih fabričkih dimnjaka pa da propast ‘’Viskoze’’ bude potpuna, a neki tvrde, da ni taj dan nije daleko.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track