ALEKSANDAR JE PONOS SUBOTICE: Jedini osnovac u Srbiji koji je dobio najveće državno prosvetno priznanje
Foto: Privatna Arhiva

svaka čast

ALEKSANDAR JE PONOS SUBOTICE: Jedini osnovac u Srbiji koji je dobio najveće državno prosvetno priznanje

Srbija -

Aleksandar Rašković, subotički četrnaestogodišnjak koji obožava priorodne predmete i nauku, jedini je osnovac u Srbiji i najmlađi dobitnik „Svetosavske nagrade”.

Ponosan je na svoj uspeh, ali iako skroman, ne krije oduševljenje atmosferom u Vladi Srbije, gde mu je ministar Mladen Šarčević uručio nagradu, u konkurenciji 27 ustanova, škola i pojedinaca.

Aleksandar je osmak škole „10. Oktobar”, a 2019. godina mu je sva u znaku nagrada. Prvo je dobio nagradu Rotari distrikta Srbije i Crne Gore za „izraženu svestranost i posvećenost istraživanju i učenju”, a pre dva dana i diplomu u Subotici, kao jedan od najboljih osnovaca matematičara.

"Svetosavsku nagradu sam dobio za izuzetnu svestranost i posvećenost učenju i radu u školi i na takmičenjima, kao jedini osnovac u Srbiji", kaže Aleksandar.

foto: Privatna Arhiva

"Bio sam presrećan kada mi je ministar Šarčević uručio nagradu, a i sada mi izgleda nedostižno. Bilo je svečano i mnogo novinara i reflektora, imao sam i veliku tremu, ali uspeo sam da kažem nešto o tome zašto volim da učim. Postigao sam prva mesta na republičkim i drugim takmičenjima, iz fizike, tehničko-informatičkog obrazovanja i drugih predmeta", nabraja Aleksandar i ističe da ga je njegova škola „10. Oktobar” predložila za „Svetosavsku nagradu” i direktorka Melinda Kiš Đurić.

"Moj razred je među najuspešnijima u istoriji naše škole, na takmičenjima dosta nas osvajamo nagrade”, kaže dečak koji je osvojio i srca prosvetara svojim vrednim radom i ljubavlju za nauku.

Aleksandar od vrtića želi da nauči dosta o zvezdama, astronomiji, a u školi voli matematiku, fiziku, hemiju, biologiju i jezike. Zanimljivo je da jedino nije bio na takmičenju iz informatike, koju najviše voli.

foto: Privatna Arhiva

"Ljubav prema informatici imao sam još kao dete. Želim da upišem Gimnaziju „Svetozar Marković” i IT smer, koji se bavi informacionim tehnologijama. U budućnosti želim da radim programiranje u nekoj kompaniji. Znam da IT stručnjaci nedostaju Srbiji, pa je to moja šansa i ovde i u inostranstvu, da radim to što volim u nekoj svetskoj kompaniji”, kaže subotički osnovac.

Aleksandar pominje da su ga roditelji zdravstveni radnici,Vesna i Zoran Rašković uvek ohrabrivali u učenju, a su njemu takmičenja već rutina.

"Za mene je IT struka, profesija budućnosti. Kada su školu obavestili da sam dobio „Svetosavsku nagradu", poklonili su mi knjigu o Nikoli Tesli, koji je istraživao tada polje elektriciteta. Bez toga ne bi bilo ni modernih tehnologija. Ta knjiga mi je motiv za dalje učenje, a razumeo sam da nagrade znače, da je moj rad bio vidljiv stručnim ljudima”, kaže talentovani đak Aleksandar Rašković.

(Kurir.rs/N.H./Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track