REKU NEĆE DATI: Protestni skup u Toplom dolu kod Pirota protiv izgradnje mini hidrocentrala
Foto: Printscreen YT

zakleli se u manastiru

REKU NEĆE DATI: Protestni skup u Toplom dolu kod Pirota protiv izgradnje mini hidrocentrala

Srbija -

PIROT - U selu Topli do, udaljenom tridesetak kilometara od Pirota, koje se nalazi u podnožju vrha Midžor na Staroj planini, danas se okupilo nekoliko stotina građana, meštani staroplaninskih sela, mnogi žitelji Pirota i drugih gradova Srbije, aktivisti ekoloških organizacija i ljubitelji prirode, koji su još jednom jasno rekli da se odlučno protive izgradnji mini hidrocentrala na staroplaninskim rekama ali i širom Srbije.

Protest je odžan u centru sela, pored mosta koji je dobio ime po namlađem aktivisti Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Srđanu Đošiću, koji je rodjen u ovom selu a nedavno je stradao u saobraćajnoj nesreći.

"U selu živi samo tridesetak vremešnih meštana koji više od 2,5 meseca čuvaju stražu u selu. Mi smo protiv izgradnje bilo kakve centrale na našoj reci i to nećemo dozvoliti.Ako se to desi, nestaće i selo. Nećemo dozvoliti gradnju i investitoru smo poručili da u našem selu nije dobrodošao i da reku nećemo dati", kaže predsednik Saveta mesne zajednice Toplog Dola Božidar Cvetković.

Jedan od aktivista Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da oni jasno žele da poruče svima koji ovde nameravaju da grade hidorcentrale da moraju jednom za sva vremena da shvate da od toga nema ništa.

"Mi smo ovu priču o MHE na Staroj planini zatvorili. Propali su im svi projeti a izgradjena je samo jedna MHE na Crnovrškoj reci u opštini Knjaževac.Za ove tri godine uspeli da smo sprečimo gradnju na nekoliko reka. Ostale reke su slobodne i tako će i ostati", rekao je Jovanović.

"U selo je došlo preko 100 automobila i nekoliko autobusa. Cilj našeg okupljanja je nastavak borbe protiv izgradnje MHE i izdavanja dve građevinske dozvole za Rakitsku i Zaskovačku reku koje se ulivaju u Toplodolsku reku. Ovde smo da pomognemo meštanima koji se ne slažu sa projektima derivacionih MHE. Za protekle dve godine organizovali smo 26 skupova u selima i gradovima u nastojanju da se sve to zaistavi", rekao je aktivista Aleksandar Panić.

"Za ovu reku ratujemo već 40 godina.Ovde smo da još jednom kažemo da su na naše apele i zahteve ostali gluvi na svim nivoima vlasti, od lokalne do republičke. Obraćamo se i predsednici Vlade i predsedniku Srbije i poslednji put ih molimo da obuzdaju bahate investitore. Danas smo se u manastiru u Temskoj zakleli da im reke nećemo dati reke", poručio je predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine Nebojša Ilić.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja