MAHINACIJE, POLITIČKA UBISTVA, ŠVERC... Ovo je lista zločina koji se dovode u vezu sa Mirom Marković
Foto: Profimedia

MAHINACIJE, POLITIČKA UBISTVA, ŠVERC... Ovo je lista zločina koji se dovode u vezu sa Mirom Marković

Politika -

Mirjana Mira Marković, supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, preminula je danas u Rusiji.

Lista zločina u vezi sa kojima se pominjalo njeno ime u Srbiji je dugačka.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem marta ove godine poništio je presudu kojom je Mira Marković, osuđena na godinu dana zatvora.

Naime, tada je bila namera da se udovici nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića i jedinoj predsednici JUL-a, ponovo sudi zbog podstrekivanja na nezakonitu dodelu stana dadilji njenog unuka Marka jer je Apelacioni sud poništio presudu kojom je bila osuđena na godinu dana zatvora.

Mahinacije

Istom odlukom Apelacionog suda, predmet je bio vraćen na prvostepeno suđenje, i to skoro 16 godina od pokretanja krivičnog postupka.

Mira Marković je ovu odluku, kao i prvostepenu presudu koja joj je izrečena pre devet meseci, dočekala u Rusiji, gde joj je dodeljen politički azil.

Za njom je tada na snazi bila i međunarodna poternica, tako su bile male šanse da se na početku ponovljenog suđenja pojavi u sudnici jer bi bila uhapšena čim kroči na tlo Srbije.

Inače, Viši sud u Beogradu je 27. juna prošle godine izrekao prvostepenu presudu kojom je nekadašnja predsednica JUL-a osuđena na godinu dana zatvora jer je uticala na članove vladine komisije da nezakonito dodele stan 2000.

Istom presudom nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka - Cica Knežević bila je osuđena je na godinu i po dana zatvora, a tadašnjem direktoru "Diposa" Milošu Lončaru izrečena je godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Markovićeva je bila osuđena jer ih je podstrekivala Cicu Knežević da bez neophodne procedure pribavi stan u Beogradu od 47,36 kvadratnih metara Iloni Pešić, dadilji njenog unuka.

Postupak je bio razdvojen prema Danilu Pantoviću, koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Ime Mire Marković i njenog supruga Slobodana Miloševića pominjalo se i u istragama niza drugih zločina, poput ubistva Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, kao i u vezi sa švercom duvana gde je, uz sina Marka, označena kao jedna od glavnih karika švercerskog lanca.

Ubistvo Ivana Stambolića

U završnoj reči na suđenju kriminalnoj grupi koja je ubila Stambolića, tužilac je, između ostalog, rekao:

"Režim je uspostavio više strukturnih nivoa: takozvane dvorske intelektualce, ekonomsku mafiju, tajnu i drugu policiju, vojsku, vladajuće partije, a sve to sa Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković, kao centrom mreže i personifikacijom tog sistema" - rekao je tužilac.

Ta uloga Markovićeve nikada nije do kraja ispitana.

Ubistvo Slavka Ćuruvije

Ime Mire Marković se pominjalo i u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Međutim, ona nikada nije zvanično optužena da je učestvovala u tom ubistvu.

Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada, pa je u "Politici ekspres" naručila sramni tekst "Ćuruvija dočekao bombe". Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Šverc duvana

Protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta devedesetih godina.

U spisima Tužilaštva za organizovani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track